Risico's uit de ruimte
Zonnestormen kunnen een grote impact hebben op de elektriciteitsvoorziening, of op de werking van communicatienetwerken of navigatiesystemen zoals Global Navigation Satellite Systems (GNSS). Ook meteorietinslagen kunnen een grote impact hebben. Gelukkig is de kans op dit risico klein.
VOOR
- Een zonnestorm kan een impact hebben op de elektriciteitsvoorraad en het telecommunicatienetwerk. Lees hier wat je moet doen bij een (onvoorziene) stroompanne of een panne van de telecommunicatienetwerken.
TIJDENS
- Volg de aanbevelingen van de overheid.
NA
- Als de zonnestorm een elektriciteitspanne heeft veroorzaakt, controleer dan of het voedsel in je koelkast en diepvries niet bedorven is. Bij twijfel gooi je het best weg.
Impact en waarschijnlijkheid
In 2018 coördineerde het Nationaal Crisiscentrum een grootschalige risicobeoordeling voor België voor de periode 2018-2023. Verschillende experten beoordeelden diverse risico’s op basis van hun waarschijnlijkheid en hun impact op mens, maatschappij, milieu en economie.
Voor het risico ‘op aarde neerstorten van meteorieten’ is de analyse:
- Impact: catastrofale impact
- Waarschijnlijkheid: zeer onwaarschijnlijk
Voor het risico ‘ernstige zonnestormen’ is de analyse:
- Impact: grote impact
- Waarschijnlijkheid: mogelijk
Belangrijk: we werken momenteel aan een update van deze pagina’s op basis van de nieuwe Belgische Nationale Risicobeoordeling van 2023-2026. Je kan hier een samenvattend rapport van deze resultaten terugvinden.
Wat doen overheden?
De Koninklijke Sterrenwacht van België bestudeert het ruimteweer. Zij sturen dagelijks rapporten uit en waarschuwen bij o.a. een verhoogde zonneactiviteit.
Bij een meteorietinslag vallen gemeenten, provincies of het Nationaal Crisiscentrum terug op hun algemeen nood- en interventieplan.