Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Risico's uit de ruimte

beeld van de zon waarop zonnevlammen te zien zijn
Sommige risico’s uit de ruimte, zoals een meteorietinslag of een zonnestorm, hebben we niet onder controle. Deze kunnen steeds verwacht of onverwacht voorkomen in ons land.

Zonnestormen kunnen een grote impact hebben op de elektriciteitsvoorziening, of op de werking van communicatienetwerken of navigatiesystemen zoals Global Navigation Satellite Systems (GNSS). Ook meteorietinslagen kunnen een grote impact hebben. Gelukkig is de kans op dit risico klein.

VOOR

TIJDENS

  • Volg de aanbevelingen van de overheid.

NA

  • Als de zonnestorm een elektriciteitspanne heeft veroorzaakt, controleer dan of het voedsel in je koelkast en diepvries niet bedorven is. Bij twijfel gooi je het best weg.

Impact en waarschijnlijkheid

Op aarde neerstorten van meteorieten. Impact: catastrofale impact. Waarschijnlijkheid: zeer onwaarschijnlijk.Ernstige zonnestormen. Impact: grote impact. Waarschijnlijkheid: mogelijk. In 2018 coördineerde het Nationaal Crisiscentrum een grootschalige risicobeoordeling voor België voor de periode 2018-2023. Verschillende experten beoordeelden diverse risico’s op basis van hun waarschijnlijkheid en hun impact op mens, maatschappij, milieu en economie.

Voor het risico ‘op aarde neerstorten van meteorieten’ is de analyse:

  • Impact: catastrofale impact 
  • Waarschijnlijkheid: zeer onwaarschijnlijk

Voor het risico ‘ernstige zonnestormen’ is de analyse:

  • Impact: grote impact
  • Waarschijnlijkheid: mogelijk

Lees meer over deze analyse en wat deze grafieken betekenen.  

Wat doen overheden?

De Koninklijke Sterrenwacht van België bestudeert het ruimteweer. Zij sturen dagelijks rapporten uit en waarschuwen bij o.a. een verhoogde zonneactiviteit.

Bij een meteorietinslag vallen gemeenten, provincies of het Nationaal Crisiscentrum terug op hun algemeen nood- en interventieplan