Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Kreeg jij een BE-Alert bericht over de storing bij de noodnummers?

BE-Alert berichten "Op 1 april test onze gemeente BE-Alert" en "Schrijf je in op www.be-alert.be"
Afgelopen nacht vond een grootschalige storing plaats bij Proximus waardoor de noodnummers niet of moeilijk bereikbaar waren gedurende enkele uren. In samenspraak met het Nationaal Crisiscentrum hebben de betrokken diensten van de provinciegouverneurs een BE-Alert bericht uitgestuurd naar al de geregistreerde inwoners binnen de provincie.

 Naast BE-Alert werden de alternatieve noodnummers gecommuniceerd via de media, de sociale media, websites en de signalisatieborden op de autosnelwegen.

Grote hoeveelheid berichten verzonden

In totaal werden meer dan 1,5 miljoen sms’en verzonden en 980.000 e-mails.

Uit een eerste evaluatie van deze verzending blijkt dat er bij de verzending van deze BE-Alert berichten geen structurele problemen zijn opgedoken. Toch hebben in sommige provincies niet alle inwoners een bericht ontvangen. Hoe kan dit?

  • Je profiel is niet up-to-date 

Kijk zeker je online BE-Alert profiel na. Ben je onlangs verhuisd maar heb je het adres nog niet in BE-Alert aangepast, dan kan het zijn dat je een bericht kreeg van de provincie waar je voorheen woonde. 

  • Je bent niet ingeschreven

Enkel personen die ingeschreven zijn op BE-Alert kregen een bericht. Ben je niet ingeschreven en wil je in de toekomst graag op de hoogte gehouden worden? Schrijf je dan in via www.be-alert.be

  • Bepaalde instellingen bij verzending

Bij de verzending van de berichten werden een aantal berichten niet vlekkeloos afgeleverd. Uit een eerste evaluatie blijkt dat er zich geen structurele problemen hebben voorgedaan. Wel blijkt dat bij de verzending op lokaal niveau een aantal instellingen niet optimaal werden ingesteld. Zo werd vastgesteld dat een provincie twee berichten werden uitgestuurd, waardoor de verzending wat langer duurde. Dit zal de komende dagen verder worden geëvalueerd.

  • Einde van de verzending

Van zodra de panne was opgelost, zijn alle verzendingen van BE-Alert stopgezet. Hierdoor hebben niet alle mensen een BE-Alert bericht ontvangen.

Waarom heb ik meerdere sms’en ontvangen?

Als je met meerdere adressen bent ingeschreven in verschillende provincies, kan je een sms per provincie hebben ontvangen. De sms’en werden per provincie verstuurd zodat de juiste alternatieve telefoonnummers meteen konden meegedeeld worden.