Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Onweer veroorzaakt lokaal overlast

Regendruppels

Zoals voorspeld door het KMI trok er deze avond een zware storing over ons land met lokaal felle onweersbuien. Dit heeft lokaal wateroverlast veroorzaakt (o.a. ondergelopen kelders en straten die blank kwamen te staan). Er zijn nergens slachtoffers gemeld.

De provincie Namen kreeg af te rekenen met de meeste overlast. In totaal kregen 11 gemeenten in de provincie te maken met wateroverlast, Dinant en Namen werden het hardst getroffen.

In Dinant werden een dertigtal auto’s meegesleurd door het water en werden enkele straten afgesloten. Het treinstation van Dinant liep onder. De brandweer kreeg veel oproepen, voornamelijk voor ondergelopen kelders.

In Namen veroorzaakte de hevige regen een lokale modderstroom. De stabiliteit van een aantal huizen moet gecontroleerd worden. Uit voorzorg werd een rust- en verzorgingstehuis gedeeltelijk geëvacueerd, dit verliep vlot en zonder incidenten.

De incidenten werden lokaal afgehandeld. Er was geen externe steun nodig. Het is nu tijd om diegenen die schade hebben geleden te steunen. Wij wensen aan de betrokken personnen veel moed.

In de rest van het land veroorzaakt het onweer sommige schade in provincies Waals-Brabant en Antwerpen. De onweerszone trekt via het noorden weg uit ons land, de komende uren zal het rustiger worden. Van zondag tot donderdag worden ook buien verwacht, en die kunnen opnieuw gepaard gaan met onweer. De overheden en de hulpdiensten blijven de komende dagen actief en waakzaam.

Bij storm- of overstromingsschade kunt u de hulp van de brandweer inroepen door 1722 te bellen. Het nummer 112 is voorbehouden voor levensbedreigende noodgevallen.