Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Bijna 2 miljoen SMS’en op 1 dag verstuurd via BE-Alert

1789 - Test BE-Alert - Dit is een test. Geen reactie vereist. Motiveer ook vrienden en familie om zich in te schrijven op www.be-alert.be
Vandaag hadden heel wat gemeenten het alarmeringsplatform BE-Alert getest. Er werden in totaal 1.997.793 SMS’en, 22.173 gesproken oproepen en 369.192 e-mails verzonden.

Grote test voor het systeem

De nationale test van BE-Alert was een ideaal moment voor de steden en gemeenten om de werking van het alarmeringsplatform in te oefenen. 

De steden en gemeenten hebben voornamelijk een testbericht verstuurd via SMS. In totaal werden meer dan 1.997.793 SMS’en verstuurd waarvan 405.302 naar ingeschreven burgers en 1.592.491 berichten werden verstuurd op basis van locatie. Er werden ook 369.192 e-mails verstuurd en 22.173 gesproken berichten.

Voor het Nationaal Crisiscentrum is deze test het uitgelezen moment om de capaciteit en de afleversnelheid van de berichten tijdens een piekbelasting na te gaan.

SMS op basis van aanwezigheid

In samenwerking met het Nationaal Crisiscentrum en de drie telecomoperatoren werden meer dan 1,5 miljoen SMS-berichten verstuurd op basis van aanwezigheid in een zone. Dit betekent concreet dat alle mensen met een gsm-toestel die op het moment van de test aanwezig waren in de geselecteerde zone een testbericht hebben ontvangen, ook al waren ze niet ingeschreven. Deze testen vonden plaats in samenwerking met: de provinciegouverneur van West-Vlaanderen, Ohey, Jodoigne, Ganshoren, Beerse, Estinnes, Lommel, Pepinster, Theux, Bertrix, Beveren en Gooik.

Registratie

Ondanks de technologische mogelijkheden zoals locatiegebaseerde alarmering, blijft het belangrijk dat zo veel mogelijk mensen zich registreren op BE-Alert om geïnformeerd te worden bij een noodsituatie. Ook wanneer je niet thuis bent, is het nuttig om op de hoogte gebracht te worden van noodsituaties in de buurt van je woonplaats. Dat kan gaan van elektriciteitspannes, tot drinkwatervervuiling of een brand. Momenteel zijn 1.093.897 adressen geregistreerd in BE-Alert. Inschrijven kan gratis via www.be-alert.be

De tekst in deze visuals staat beschreven in bovenstaande tekst.