Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Officiële informatiekanalen

Persoon die op een tablet informatie bekijkt
In een noodsituatie circuleert er veel informatie, zeker op internet. Het is soms moeilijk om een onderscheid te maken tussen nuttige en bijkomstige informatie, actuele informatie en verouderde informatie, of zelfs tussen geruchten en bewezen feiten.

Zoek dus de officiële communicatiekanalen van jouw gemeente, provincie of lokale interventiediensten (politie, brandweer), om zeker te zijn dat je steeds de juiste informatie ontvangt. Je kan je ook inschrijven op BE-Alert.

Website

Vaak zal er op de website van je gemeente, provincie of lokale politie- of brandweerzone een bericht staan met informatie over de noodsituatie, eventueel aangevuld met veelgestelde vragen of een informatienummer.

Sociale media  

Ook op sociale media verspreiden overheden informatie over de noodsituatie.

Ben je niet zeker of het profiel officieel is? Vaak kan de tekst in de bio, eerdere posts of het logo je al op weg helpen. In een noodsituatie, verwijzen nieuwssites ook vaak naar de officiële communicatiekanalen op sociale media.

Om te weten of jouw gemeente of lokale politie- of brandweerzone over sociale mediakanalen beschikt, kan je best naar de website surfen en de logo's van Twitter en Facebook zoeken, die je naar de officiële profielen leiden.

Enkele kanalen die je alvast kan volgen:

BE-Alert

Je kan ook een bericht van BE-Alert ontvangen. Via BE-Alert kunnen overheden je rechtstreeks een sms, e-mail of gesproken oproep sturen. Twijfel je of het bericht echt is?

  • Een BE-Alertbericht begint steeds met "BE-Alert".
  • Een BE-Alertbericht is afkomstig van het nummer 1789 of 0477 77 77 55.
  • Een BE-Alertbericht is altijd gratis. Je krijgt nooit een bericht met een vraag om je bankgegevens te delen. 

Let op: als je hiervoor toestemming hebt gegeven kan je via BE-Alert ook berichten van algemeen nut ontvangen, bijvoorbeeld met informatie over vuilnisophaal. Deze berichten beginnen niet met "BE-Alert" en zijn afkomstig van de nummers 8686 of 0477 77 77 55.