Een eigen noodplan
Een plan in 7 stappen
1. Ken je eigen woning
Breng goed in kaart hoe je je woning moet beschermen. Dan verlies je geen tijd wanneer er plots een noodsituatie is.
- Schrijf op waar de watertoevoer, gaskraan en elektriciteitsmeters van jouw huis of appartement zijn. Leer hoe je ze kan afsluiten. Maak een lijstje met nuttige telefoonnummers van de firma’s voor gas, water en elektriciteit waar jij bij aangesloten bent.
- Hang rookmelders op alle nuttige plaatsen in jouw huis. Test ze regelmatig.
- Heb je een ventilatiesysteem? Zorg dat je weet hoe je dit uitschakelt. Dit kan belangrijk zijn als je moet schuilen.
- Heb je een alarmsysteem? Zorg dat je weet hoe je dit in- en uitschakelt. Zet het contactnummer van de centrale van je alarmsysteem op je lijstje met nuttige telefoonnummers.
2. Verzamel nuttige items
In een noodsituatie kan het handig zijn om bepaalde spullen snel terug te vinden. Verzamel enkele nuttige items in een noodpakket.
3. Leer de snelste weg naar buiten
Elke dag ga je wel een paar keer je voordeur binnen en buiten. Maar wat als die voordeur niet bereikbaar is? Of als er geen licht is? Denk op voorhand na op welke manieren je veilig je huis kan verlaten in een noodsituatie.
4. Ken de noodnummers
- Download de app 112BE. Zo kan je snel de politie, ambulance of de brandweer bellen.
- Leer alle noodnummers kennen.
- Maak een lijstje met nuttige telefoonnummers.
- Je gas, water en elektriciteitsleverancier
- De centrale van je alarmsysteem
- Je huisarts
- Je verzekeringsmaatschappij
5. Maak afspraken met contactpersonen
Welke kennis of familielid kan je als eerste contacteren in nood? Wie kan je te hulp schieten als het nodig is? Spreek enkele contactpersonen af.
- Programmeer een SOS-contactpersoon in je telefoon.
- Spreek af bij wie je terecht kan als je hulp nodig hebt in jouw buurt. Spreek ook een contactpersoon af die wat verder woont, voor het geval dat je niet tot in jouw straat of wijk geraakt.
- Zorg dat iedereen in huis deze contactpersonen kent (adressen en telefoonnummers). Zo kunnen jullie elkaar terugvinden als jullie niet samen zijn.
6. Praat erover
Betrek voldoende personen bij jouw plan. Zorg dat iedereen in huis over deze informatie beschikt.
- Maak afspraken met buren. Deel jouw plan met hen. Vraag hen of ze eventueel hulp nodig hebben tijdens een noodsituatie en maak afspraken.
- Maak eventueel een social media-groep met jouw buurt. Zo kan je belangrijke waarschuwingen met elkaar delen en informatie uitwisselen.
7. Oefen
- Heb je kinderen? Leer ze de stappen van dit plan. Besteed extra aandacht aan de noodnummers en een veilige vluchtweg naar buiten.
- Heeft er iemand in huis speciale noden (bijvoorbeeld specifieke medicatie, een handicap, beperkte digitale vaardigheden)? Pas je plan hierop aan. Oefen dit regelmatig.
Een plan om te printen
Met deze template kan je een noodplan maken dat jou en je familie helpt om snel én goed te reageren als er iets ernstig gebeurt. Print het uit en hang het zichtbaar op in huis.
Lees hier een beschrijving van de video of bekijk deze video met Vlaamse Gebarentaal, Langue des Signes de Belgique Francophone of Deutsche Gebärdensprache.