Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Wat is de BNRA?

Verschillende risico's
Het Nationaal Crisiscentrum voert iedere drie jaar een nationale risicoanalyse uit. De Belgische Nationale Risico Analyse, of BNRA, bepaalt op een gestructureerde en wetenschappelijke manier de belangrijkste risico’s waaraan ons land blootgesteld kan worden.  

Hoe verliep deze analyse?  

Voor de periode 2023 – 2026 bestudeerden 160 experten uit meer dan 140 verschillende organisaties 118 risico’s. Deze experten komen voornamelijk uit de publieke sector. Daarnaast namen ook academici en nationale, particuliere exploitanten deel. 

De evaluatie verliep in 3 grote stappen:  

  1. Het Nationaal Crisiscentrum stelde een risicocatalogus op. Dit is een verzameling van relevante gevaren die een impact in België kunnen hebben in 2023 – 2026. De selectie van deze gevaren gebeurde op basis van een uitgebreide benchmarking van vergelijkbare internationale risicobeoordelingen.  
  2. Via een online platform beoordeelden de 160 experten de risico’s uit de risicocatalogus. Op basis van hun expertise beantwoordden zij vragen over:  
    1. Risico-identificatie: is de definitie correct?  Zijn de risicoscenario’s goed gekozen? Wat zijn de mogelijke oorzaken of gevolgen van dit risico?  
    2. Risico-analyse: wat is de waarschijnlijkheid en de impact van het risico? Hoe en in welke mate heeft klimaatverandering een invloed op het risico in de periode 2050 - 2053?  
  3. Waar nodig vond er per risico vond er een consensusmeeting plaats met de betrokken experten. Zo konden ze afwijkende meningen bespreken en hun akkoord geven voor de finale beoordeling.   

Waarom een BNRA?  

Risicocyclus: identificatie en analyse van risico's - nationale weerbaarheid - nationale voorbereiding - crisisbeheer - herstel - evaluatieDe BNRA vult de eerste stap in van de risicocyclus. De eerste stap is de identificatie en analyse van risico’s.  

De resultaten van de BNRA vormen een belangrijke bron van informatie voor alle volgende stappen van de risicocyclus, zoals het opstellen en bijwerken van noodplannen en procedures. De inzichten uit de BNRA dragen bij tot de efficiëntere noodplanning en een beter crisisbeheer. 

Aandachtspunten 

De BNRA is een onderbouwd evaluatieproces, maar kan niet het onvoorspelbare voorspellen. De nauwkeurigheid van de analyses moet dus met de nodige nuance benaderd worden 

  • De analyse is een momentopname. Alle experten hebben de risicoanalyses uitgevoerd op basis van hun eigen kennisniveau. Het is mogelijk dat ze in zekere mate beïnvloed werden door gebeurtenissen die plaatsvonden tijdens de beoordeling (maart 2023 - maart 2024).  
  • De resultaten sluiten niet uit dat er in de komende periode onvoorziene extreme gebeurtenissen optreden. 

BNRA: een terugkerend proces 

De BNRA 2023 - 2026 bouwt verder op de vorige nationale risicoanalyse 2018-2023. Voor deze editie is een nieuwe innovatieve risicobeoordelingsmethode ontwikkeld. Ze stelt een nieuwe norm voor toekomstige Belgische nationale risicobeoordelingen.  

De resultaten van de risicobeoordeling zijn geldig voor de periode 2023-2026. Het Nationaal Crisiscentrum zal een nieuwe beoordeling uitvoeren voor de periode 2026-2029. 

Belgische Nationale Risico Analyse.
Lees hier de videobeschrijving