Europese projecten

1. PNR – Verdere implementatie, onderhoud en upgrades
Terrorisme en ernstige criminaliteit gaan regelmatig gepaard met internationaal passagiersverkeer.
Op EU-niveau werd in april 2016 de PNR-richtlijn aangenomen. Deze richtlijn verplicht alle lidstaten om een passagiersinformatie-eenheid (PIU) op te richten, van waaruit de bevoegde diensten passagiersgegevens kunnen verwerken. Daarnaast bepaalt de EU-richtlijn dat de lidstaten voldoende middelen ter beschikking moeten stellen aan de PNR-eenheden (lees PIU’s) om haar taken (verwerking van passagiersgegevens) naar behoren te kunnen uitvoeren.
Sinds 2016, heeft de BelPIU eerst de behoeften geanalyseerd in een initiële fase van het EU-co-gefinancierde project en vervolgens een nieuwe dienst opgezet op een geschikte en beveiligde locatie, evenals een ICT-structuur voor het verzamelen en verwerken van passagiersgegevens. Deze dienst is operationeel sinds januari 2018.
De huidige fase van dit EU-co-gefinancierde project bestaat uit het blijven voldoen aan de verplichtingen van de PNR-richtlijn door het onderhouden van de systemen voor de verzameling, opslag en analyse van passagiersgegevens, met inbegrip van de noodzakelijke upgrades/updates van bestaande systemen en de realisatie van nog niet ontwikkelde functies voorzien in de EU richtlijn. Het project omvat eveneens het voortdurend verbeteren van het PNR-systeem om de efficiëntie van het werk van de diensten die ervan afhankelijk zijn te verhogen.
2. Oprichting van een European Network of Passenger Information Units
De screening van passagiersgegevens is bij uitstek een internationaal gebeuren. Er wordt zowel op operationeel als op strategisch vlak samen gewerkt. Het NTTC beheert het met EU-middelen gefinancierde “PIU Network”-project dat ertoe dient om PIU’s in Europa hechter te doen samenwerken. Dit doet het project door het financieel, logistiek en praktisch ondersteunen van de organisatie van de Informele Werkgroep PNR (IWG), maar ook door het faciliteren van kennisdeling via formeel en informeel overleg, het aanbieden van relevante opleidingen en de coördinatie van standpunten.
Het PIU netwerk is met andere woorden een overkoepeling van diverse initiatieven die door de lidstaten en organisaties worden opgezet en waarvoor het EU-project ondersteuning voorziet op diverse vlakken. Op deze manier wordt tegemoetgekomen aan de noodzaak tot het bevorderen, uitbreiden en verbeteren van de coördinatie en samenwerking tussen de verschillende EU-lidstaten op het gebied van reisgegevens. Het huidige project loopt van 1 juli 2022 tot en met 30 juni 2025 met nadien nog een mogelijke verlenging.
3. Ontwikkeling van extra functionaliteiten om de EU- API-richtlijn (2004) volledig te implementeren
Het NTTC beheert eveneens in beperkte mate BMVI projectmiddelen ter implementatie van de Advance Passenger Information Richtlijn (2004). De API Richtlijn (2004) heeft tot doel om identiteitsgegevens te verzamelen van reizigers die via extra-EU vliegverkeer de Unie binnenkomen. Deze gegevens kunnen gebruikt worden ter versterking van de grenscontrole en in de strijd tegen de illegale immigratie. De nieuwe verordeningen zullen de gegevensverzameling fundamenteel veranderen, op technisch vlak maar ook op operationeel vlak, door bijvoorbeeld de verzameling van API voor intra-EU vluchten om zo belangrijke veiligheidslacunes te dichten. De verordeningen werden onderhandeld tijdens het Belgische Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie in zogenaamde trilogen, waarbij België de positie van de lidstaten vertegenwoordigde en een compromis moest zoeken met het Europees Parlement over de finale teksten. Het NTTC lag daarmee aan de basis van een sterk verbeterd Europees systeem dat de komende jaren uitgerold zal worden.
4. Oprichting van de Belgische ETIAS nationale Eenheid
Sinds 2018, heeft het NTTC een projectteam opgericht om de Europese wetgevende en technische ontwikkelingen op te volgen, de belangen van de toekomstige Belgische eenheid bij de Europese instellingen te verdedigen en toezicht te houden op de activiteiten die in dit kader op nationaal niveau worden ontplooid: opstellen van het Belgisch wetgevend en procedureel kader, nationale IT-ontwikkelingen, voorbereidingen op vlak van logistiek en HR…
Om bepaalde uitgaven verbonden aan deze activiteiten te dekken, heeft het NTTC in eerste instantie genoten van steun van het ISF-fonds (2019-2023) vooraleer financiële steun te krijgen via het BMVI-fonds in de programmering 2021-2027.