Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Internationale projecten

europese vlag
Om de internationale dimensie van zijn projecten te ontwikkelen, is het Nationaal Crisiscentrum betrokken bij verschillende internationale projecten. Dankzij deze projecten kan het Nationaal Crisiscentrum zijn expertise op verschillende gebieden ontwikkelen, leren van de perspectieven van verschillende Europese en internationale partners en bijdragen aan de ontwikkeling van goede praktijken op het gebied van crisisbeheer en noodplanning op internationaal niveau.  

Lopende projecten

eNOVATION: 2024 - 2027

eNOVATIONIn de onze huidige, snel evoluerende wereld zorgen de toenemende risico’s veroorzaakt door chemische en biologische agentia wereldwijd voor meer en meer veiligheidsproblemen. eNOVATION heeft tot doel om first responders of eerstehulpverleners zoals politie, brandweer, militairen, civiele bescherming en medische teams beter voor te bereiden om met deze risico's om te gaan. Het project richt zich op onderwijs en training en voorziet hen van gebruiksvriendelijke technologieën en tools om de risicobeoordeling ter plaatse te verbeteren, uitgebreid situatiebewustzijn te bieden aan crisismanagers en betere bescherming te bieden aan hulpverleners en burgers die mogelijk zijn blootgesteld.

Het doel van eNOVATION is om het netwerk van eNOTICE CBRN-trainingscentra beter en sterker te maken in heel Europa. Dit betekent het betrekken van meer centra en het verbeteren van hun capaciteiten om om te gaan met chemische, biologische en toxine dreigingen. Zo wil het project ook samenwerking buiten Europa aansterken en zullen nu ook de Regionale afdelingen van het netwerk van CBRN-kenniscentra (CBRN Centres of Excellence) en CBRN-kenniscentra (Centres of Excellence) van partnerlanden deelnemen en een belangrijke bijdrage leveren.

Binnen dit project zullen de verschillende manieren om chemische, biologische en toxische agentia te detecteren, identificeren, monitoren en decontamineren onderzocht en vergeleken worden.  Verder heeft het project ook als ambitie om verbeterde trainingsmethoden te kunnen bieden met behulp van nieuwe technologieën zoals virtual en augmented reality. 

Het Nationaal Crisiscentrum zal de rol van coördinator op zich nemen in een consortium met 22 partners.

P106: 2024 - 2027

Het Nationaal Crisiscentrum (NCCN), ISEMI (International Security and Emergency Management Institute), de Uniwersytet Łódzki en de verantwoordelijke van het consortium GOPA PACE (Partners in Action for Change and Engagement) starten in 2024 met het project TEST P 106, als onderdeel van het kenniscentrum CBRN van de Europese Unie.

Het project P106 zal wereldwijd de voorbereiding en respons op CBRN-risico's (chemisch, biologisch, radiologisch en nucleair) versterken. Gedurende drieënhalf jaar organiseren de partners binnen dit project opleidingen, table-top oefeningen en simulaties op het terrein voor deelnemers van 64 landen van het kenniscentrum verdeeld over 8 regio’s over heel de wereld. 

Het NCCN zet een team Belgische experten uit verschillende disciplines in (Politie, Brandweer, Civiele veiligheid, de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, Defensie, Universiteiten UCLouvain en Antwerpen, Sciensano, FANC - Federal Agency for Nuclear Control en anderen). Zij zullen de oefeningen P106 evalueren in Europa, Oost-Europa, Afrika en Azië. 

PreparEU: 2024 - 2025

Het PreparEU project heeft als doel om te verkennen en onderzoeken hoe er meer en betere samenwerking en informatie-uitwisseling op Europees niveau kan plaatsvinden om zo de nationale risicocommunicatie en activiteiten gericht op het verhogen van de zelfredzaamheid van de verschillende EU landen te versterken. Ook het bereiken van kwetsbare groepen krijgt binnen dit project bijzondere aandacht. De bedoeling is om finaal tot een aantal conclusies en aanbevelingen te komen voor betere samenwerking op Europees niveau om zo het risicobewustzijn en de voorbereiding van de bevolking op risico’s in heel de Europese Unie te verhogen. 

Het Nationaal Crisiscentrum neemt deel aan dit project samen met drie andere instanties uit Zweden, Noorwegen en Spanje.

RiskPACC: 2021 - 2024 

RiskPACC is een Europees onderzoeksproject over risicoperceptie en het vergroten van de weerbaarheid van burgers. Het project vindt zijn oorsprong in de observatie dat er een kloof bestaat tussen de risicoperceptie van burgers en die van de civiele beschermingsinstanties enerzijds en tussen de risicoperceptie van burgers en hun reacties op deze risico's anderzijds. RiskPACC wil deze kloof overbruggen door middel van een co-creatiebenadering met als doel de interactie tussen burgers en civiele beschermingsinstanties te vergemakkelijken, hun respectievelijke behoeften vast te stellen en goede praktijken en potentiële technologische oplossingen te ontwikkelen. Het NCCN is één van de zeven casestudypartners binnen dit project met het lessenpakket BE-Ready. Het RiskPACC-project ging in september 2021 van start, wordt gefinancierd door de Europese Unie en bestaat uit een consortium van 20 partners.  

Meer info op: riskpacc.eu

Afgelopen projecten

Bullseye: 2019 - 2023 

Vlag Europese UnieHet Bullseye-project had tot doel de kennis en het reactievermogen van eerstehulpverleners bij een aanval met biologische of chemische agentia te verbeteren. Het werd gefinancierd door de Europese Unie en gecoördineerd door België vanuit het Nationaal Crisiscentrum. Het project brengt 8 partners uit 5 Europese lidstaten samen. Zij werkten aan de harmonisatie van CBRNe-procedures en aan oefeningen om deze procedures toe te passen. Verder werkten ze ook aan een betere opleiding voor speurhonden via de ontwikkeling van hun opleidingscentrum.  

Meer info over dit project kan je steeds op aanvraag bekomen. 

Marhetak: 2019 - 2023 

Interreg Euregio Meuse-Rhine: Marhetak - European Union. European Regional Development FundMarhetak is een project van de drie landen van de Euregio Maas-Rijn (EMR), gefinancierd door de Europese Unie via Interreg Euregio Meuse-Rhine. Het doel van het project was om de samenwerking tussen de hulpdiensten in deze regio in geval van crisis te versterken. Het werd gelanceerd in 2022, na de evaluatie van het crisisbeheer van de overstromingen van 2021, die de drie landen hebben getroffen. Het Nationaal Crisiscentrum was sterk betrokken bij dit project en droeg eraan bij, met name door de ontwikkeling van een gemeenschappelijk instrument voor crisisbeheer voor de belanghebbenden van de gehele EMR. Dankzij Marhetak heeft het Nationaal Crisiscentrum zijn samenwerkingsverbanden met de grensoverschrijdende partners, waaronder de Veiligheidsregio Zuid-Limburg, EMRIC, Wallonië en Waterschap Limburg, verder kunnen versterken.

Meer info op: marhetak.info

Shotpros: 2019 - 2022 

Vlag Europese UnieHet door de Europese Unie gefinancierde project Shotpros ging in 2019 van start en eindigde op 13 september 2022. Het project resulteerde in de ontwikkeling van een virtual reality trainingstool en curriculum om politieagenten beter te trainen. De tool traint in het nemen van de juiste beslissingen en acties wanneer ze geconfronteerd worden met een stressvolle en risicovolle operationele situatie. Er waren 13 partners bij betrokken, waaronder België, vertegenwoordigd door het NCCN. 

Meer info op: shotpros.eu