Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Schuilen: beschrijving van de video

Introductie 

We zien een straat met daarin een aantal huizen, waaronder ook het huis van ons gezin. De straat beeft eerst, daarna wordt ze overspoeld door een grote watergolf en vervolgens komt er een giftige wolk voorbij. 

Stem: “Weet jij wat te doen in een noodsituatie?”
Tekst: “Wat doen in een noodsituatie?” 
Je ziet de familie verwonderd in hun huis zitten, met vraagtekens boven hun hoofd. Het huis is tweedimensionaal. Je ziet een doorsnede, zodat je alle verdiepingen en kamers ziet. 

Schuilen

Je ziet het gezin voor hun huis. Vader rolt grasmachine heen en weer, moeder maakt zelfde beweging maar met de koets van kleinste kind. Ouder kind rolt op skateboard voorbij. Kat zit er ook bij. Er komt een grote zwarte wolk voorbij. 

Stem: “Zoek een schuilplaats van zodra de overheid je dat aanraadt.”  

Plots hoor je een alarm. Het woord ‘schuilen’ komt in het groot in beeld. Het woord ‘schuilen’ plooit zich over het gezin zoals het dak van een huis. 

Tekst: “Schuil wanneer de overheid dat aanraadt”

Stem: “Ga onmiddellijk het dichtstbijzijnde gebouw binnen”
Tekst: “Schuil in het dichtstbijzijnde gebouw”
Je ziet kort een plan met daarop het gezin en daarrond drie huisjes, allemaal op een andere afstand van het gezin. Hun huisje, het huisje van de buurvrouw en nog een verder huis. Er komt een pijltje naar het dichtstbijzijnde gebouwtje, dat toevallig hun huis is.

Stem: “Eenmaal binnen sluit je alle ramen en deuren en zet je ook de airco en verluchting uit”
Tekst: “Sluit ramen en deuren. Zet de airco uit”
Vader doet ramen en deuren dicht, moeder zet airco uit. Kat loopt door kattenluikje naar binnen en sluit dat ook achter zich.

Stem: “Volg voortdurend de berichtgeving op radio, tv en internet en wees aandachtig voor aanbevelingen van de overheid”
Tekst: “Volg de media.”

Gezin zit binnen in de leefruimte. Moeder zet de tv aan. Vader neemt een radio en plooit antenne uit. Op tv zien we een brandweerman die nog eens vertelt wat het gezin net heeft gedaan: ga naar binnen, doe ramen en deuren dicht en volg de media. Dit zie je in een tekstballon.

Stem: “Blijf waar je bent tot de overheid je toestemming geeft om je schuilplaats te verlaten”
Tekst: “Verlaat je schuilplek pas als de overheden de toestemming geven”

Je ziet een telefoon. Op de telefoon komt een bericht binnen van de brandweerman die daarnet in beeld was. In het bericht staat: "Overheid zegt:" en een afbeelding van een duim omhoog. 

Het gezin gaat terug naar buiten. Ook de buurvrouw komt naar buiten. Ze groeten elkaar. 

Tekst: Kijk voor tips en info op www.risico-info.be