Business Continuity Planning - Check-list tegen griepvirus

Noodplanning

 

Oog in oog met het verschijnen van het vogelgriepvirus A/H5N1 in 2006 heeft het Crisiscentrum toen (in samenwerking met het Interministerieel Commissariaat Influenza) een eerste werktekst opgesteld, om de ondernemingen en de openbare instanties te helpen de continuïteit van hun diensten te verzekeren.

Deze checklist (PDF) heeft als doel de implementatie van een Business Continuity Planning (BCP) te vergemakkelijken wanneer men oog in oog met de uitbraak van een grieppandemie staat, ongeacht of het van het type A/H5N1 is of A/H1N1, dat we vandaag kennen.

Net zoals het Crisiscentrum zijn er sommige organisaties die verder willen gaan en de continuïteit van hun meest kritieke processen willen garanderen, mochten ze op een dag geconfronteerd worden met een aanzienlijke beperking van de beschikbaarheid van personeel, infrastructuur of toegang tot vitale gegevens.

Ter verduidelijking: de checklist bestaat concreet in een BCP, dat een specifiek plan is voor een pandemie die voortvloeit uit een meer algemene strategie die dus BCM heet.