Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Hoe werkt BE-Alert?

Vrouw krijgt bericht van BE-Alert aan
BE-Alert kan ingezet worden op 3 verschillende manieren. 

Alarmeren op basis van inschrijvingen 

Burgers kunnen zich inschrijven op BE-Alert. Op die manier worden ze verwittigd bij een noodsituatie ook al zijn ze op dat moment niet thuis. Je kan als overheid een sms, e-mail of gesproken oproep versturen naar alle ingeschreven burgers. 

Kosten 

Bij dit type alarmering worden de kosten gedragen door de alarmerende overheid (stad, gemeente, provincie, Nationaal Crisiscentrum).

Voor de verzending van 1 BE-Alert sms-bericht (160 karakters) of 1 BE-Alert spraakbericht van een minuut naar ingeschreven burgers werd er een vaste communicatiekost van 0,055 euro (excl. btw) vastgelegd.

Sensibilisering 

Om je inwoners aan te moedigen zich in te schrijven, kan je gebruik maken van het bestaande communicatiemateriaal

Je vindt heel wat digitaal communicatiemateriaal op deze website. Je kan ook promotiemateriaal aanvragen via comm@nccn.fgov.be. We sturen dan een pakket op met balpennen, uitnodigingskaartjes en enkele affiches. Je kan ook roll-ups reserveren om bijvoorbeeld te gebruiken op een infostand. 

Locatiegebaseerd alarmeren

Overheden kunnen er ook voor kiezen om locatiegebaseerd te alarmeren. Alle personen die zich in de buurt van een incident bevinden worden dan via een sms gealarmeerd. Om het alarmeringsbericht te ontvangen, is er geen voorafgaande BE-Alert inschrijving vereist. Alle personen in de alarmeringszone ontvangen automatisch een sms – op voorwaarde dat ze een mobiel toestel op zak hebben dat bereikbaar is. Via dit type alarmering verzenden de mobiele netwerkoperatoren een sms in opdracht van de overheid.

Kosten 

Communicatiekosten voor de locatiegebaseerde verzending zijn ten laste van de mobiele netwerkoperatoren. Voor de bijkomende BE-Alert sms’en die worden verzonden naar alle ingeschreven burgers binnen de alarmeringszone blijft het afgesproken tarief gelden. Dit type alarmering is dus niet gratis voor de alarmerende overheid.

Alarmering op basis van het CAP

Het Nationaal Crisiscentrum blijft investeren in BE-Alert en zoekt telkens naar nieuwe manieren om beter en sneller te alarmeren. Sinds 2020 werd het Common Alerting Protocol (CAP) geïntegreerd in BE-Alert. Dit maakt het mogelijk om alarmeringsberichten weer te geven op websites, digitale informatieborden, borden op de autosnelweg, in apps, etc. Het CAP biedt heel wat nieuwe mogelijkheden. 

Het NCCN voert gesprekken met verschillende partners om deze integratie mogelijk te maken op verschillende dragers. De technologie is er reeds in het BE-Alertsysteem, maar de dragers moeten nog de nodige aanpassingen doorvoeren om de berichten te kunnen weergeven.