Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Recordaantal gemeenten zet BE-Alert in op testmoment

1789 - Test BE-Alert - Dit is een test. Geen reactie vereist. Motiveer ook vrienden en familie om zich in te schrijven op www.be-alert.be
Op donderdag 6 oktober vindt naar jaarlijkse gewoonte de nationale testdag van BE-Alert plaats. In totaal zullen 225 gemeenten een BE-Alert bericht uitsturen, dat is bijna de helft van alle gemeenten die aangesloten zijn op BE-Alert. Nooit eerder hebben zoveel gemeenten op dezelfde dag BE-Alert ingezet.

Lokale alarmeringstest

Elke eerste donderdag van de maand kan een burgemeester, gouverneur of de minister van Binnenlandse Zaken een testbericht uitsturen via BE-Alert. Deze testmomenten vormen een gelegenheid om het gebruik van de alarmeringstool in te oefenen. Een snelle beslissing en een goede kennis van de tool draagt bij aan een efficiënte alarmering.

Elke eerste donderdag van oktober roept het Nationaal Crisiscentrum (NCCN) zoveel mogelijk gemeenten op om BE-Alert te testen. Dankzij deze grootschalige test kunnen we de capaciteit van de alarmeringstool op de proef stellen.

Recordaantal gemeenten

“Het belang van communicatie tijdens noodsituaties kan niet genoeg worden onderstreept. Mensen moeten correct, snel en helder worden geïnformeerd. Daarom is het testen van het alarmeringsplatform BE-Alert zo belangrijk. Ik ben verheugd dat een recordaantal gemeenten zich heeft ingeschreven voor de test. Zo maken we de alarmering performanter, en registreren hopelijk nog meer mensen zich bij BE-Alert.” - Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.

225 gemeenten beantwoordden de oproep om BE-Alert te testen op donderdag 6 oktober. Heel wat Belgen die ingeschreven zijn op BE-Alert zullen die dag een sms van het nummer 1789, een telefonische oproep van het nummer 04/77.77.77.55 of een e-mail van het adres no-reply [@] be-alert.be mogen verwachten.

De gemeenten Ohey, Jodoigne, Ganshoren, Beerse, Estinnes, Lommel, Pepinster, Theux, Bertrix, Beveren en Gooik zullen ook een locatiegebaseerde alarmeringstest doen. Deze testvorm zal ook uitgevoerd worden in de volledige provincie West-Vlaanderen. Wanneer je aanwezig bent in een van deze gemeenten of in de provincie West-Vlaanderen zal je een testbericht ontvangen via sms, ook al ben je niet ingeschreven.

Registratie

Ondanks de technologische mogelijkheden zoals locatiegebaseerde alarmering, blijft het belangrijk dat zo veel mogelijk mensen zich registreren op BE-Alert om geïnformeerd te worden bij een noodsituatie. Ook wanneer je niet thuis bent, is het nuttig om op de hoogte gebracht te worden van noodsituaties in de buurt van je woonplaats. Dat kan gaan van elektriciteitspannes, tot drinkwatervervuiling of een brand. Momenteel zijn 1.093.897 adressen geregistreerd in BE-Alert. Inschrijven kan gratis via www.be-alert.be. In je online profiel kan je tot wel 5 adressen registreren. Denk bijvoorbeeld aan het adres van kwetsbare familieleden, je werkplek, etc.