Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Nationaal Crisiscentrum verstuurt meer dan 3,5 miljoen BE-Alert testberichten

1789 - 3.500.000 locatiegebaseerde SMS'en. Test BE-Alert - Dit is een test. Geen reactie vereist. Motiveer ook vrienden en familie om zich in te schrijven op www.be-alert.be
Het Nationaal Crisiscentrum (NCCN) heeft vandaag het alarmeringssysteem BE-Alert getest in heel Wallonië. Er werd een recordaantal van meer dan 3,5 miljoen SMS’en verstuurd.  

Grootste test ooit

Vandaag deed het Nationaal Crisiscentrum haar grootste test van BE-Alert ooit. Nog nooit werd het alarmeringssysteem op zo’n grote schaal getest. Het NCCN verstuurde een locatiegebaseerd testbericht naar alle actieve gsm-toestellen in Wallonië. Hierbij werden meer dan 3,5 miljoen berichten verstuurd.

Doorgaans worden locatiegebaseerde berichten verzonden naar mensen die in een gebied aanwezig zijn en naar mensen die in dat gebied zijn geregistreerd. Deze keer hebben alleen mensen die fysiek aanwezig waren een SMS ontvangen. Indien een persoon in Wallonië is ingeschreven maar vandaag bijvoorbeeld in Brussel werkte, ontving hij geen bericht.

Ook de gemeente Zwevegem deed vandaag een locatiegebaseerde test. Deze test was vooral gericht op het inoefenen van interne procedures.

Evaluatie

De test verliep vlot. Op een uur tijd werden er al meer dan 2 miljoen SMS’en verstuurd. Eén telecomoperator kende technische problemen waardoor deze berichten tot 3 uur later afgeleverd werden. Het Nationaal Crisiscentrum gaat de komende dagen en weken de test grondig evalueren met de telecomoperatoren. De bedoeling is om het systeem verder te verbeteren zodat een dergelijk groot aantal berichten nog sneller verstuurd kan worden.

2022 staat in het teken van het actualiseren van het crisismanagement. Deze test is daar een onderdeel van. Bij een crisis, wat ook de oorzaak van die crisis is, zijn mensen aangewezen op snelle en betrouwbare informatie van de overheid. Deze test van het alarmeringssysteem BE-Alert had als doel om de snelheid en de efficiëntie van berichten die het NCCN uitstuurt te toetsen. Ik roep de mensen ook op om zich in te schrijven op BE-Alert zodat zij, ook al zijn ze niet op de plaats van het onheil, verwittigd kunnen worden. Annelies Verlinden, Minister van Binnenlandse Zaken.

Inschrijven

Ondanks dat het mogelijk is om een SMS te ontvangen op basis van je fysieke aanwezigheid blijft het belangrijk om je in te schrijven op BE-Alert. Op die manier word je verwittigd bij een noodsituatie in de buurt van je woonplaats ook al ben je op dat moment niet thuis. Denk maar aan een elektriciteitspanne, drinkwatervervuiling, je straat die onverwacht afgesloten wordt door een noodsituatie, etc.

Je kan in je online profiel tot wel 5 adressen toevoegen. Zo kan je verwittigd worden bij een noodsituatie in de buurt van je woonplaats, werkplek, het adres van familieleden, etc.

Inschrijven kan gratis op www.be-alert.be