Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Meer dan 2 miljoen SMS-berichten verstuurd tijdens nationale testdag BE-Alert

Gsm in hand
Op donderdag 7 oktober hebben meer dan 115 steden en gemeenten het alarmeringsplatform BE-Alert getest. Er werden in totaal meer dan 2 miljoen SMS’en, 26.000 gesproken oproepen en 380.000 e-mails verzonden.

Het noodweer van half juli, maar ook een aantal andere noodsituaties hebben aangetoond dat een juiste, heldere, tijdige en betrouwbare communicatie aan de bevolking van essentieel belang is. BE-Alert heeft de afgelopen jaren levens gered, en zal dat de komende jaren blijven doen. We werken elke dag om het systeem nog performanter te maken … om het hopelijk zo weinig mogelijk te moeten gebruiken. We laten alleszins niets aan het toeval over.

Minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden

Indrukwekkend aantal berichten

De nationale test van BE-Alert was een ideaal moment voor de steden en gemeenten om de werking van het alarmeringsplatform in te oefenen. In totaal namen meer dan 115 steden en gemeenten deel aan de test.

De steden en gemeenten hebben voornamelijk een testbericht verstuurd via SMS. In totaal werden meer dan 2 miljoen SMS’en verstuurd waarvan 245.000 naar ingeschreven burgers en meer dan 2 miljoen berichten werden verstuurd op basis van locatie. Er werden ook meer dan 380.000 e-mails verstuurd en 26.000 gesproken berichten.

Voor het Nationaal Crisiscentrum is deze test het uitgelezen moment om de capaciteit en de afleversnelheid van de berichten tijdens een piekbelasting na te gaan.

De komende weken zal het Nationaal Crisiscentrum met alle partners deze test grondig evalueren met het oog op toekomstige verbeteringen en innovaties.

SMS op basis van aanwezigheid

In samenwerking met het Nationaal Crisiscentrum en de drie telecomoperatoren werden ook meer dan 2 miljoen SMS-berichten verstuurd op basis van aanwezigheid in een zone. Dit betekent concreet dat alle mensen met een gsm-toestel die op het moment van de test aanwezig waren in de geselecteerde zone een testbericht hebben ontvangen, ook al waren ze niet ingeschreven. Deze testen vonden plaats in samenwerking met: Faimes, Eupen, Clavier, Chaumont-Gistoux, Court-Saint-Etienne, Etterbeek, Aalst, Brugge en in de provincie Antwerpen.

1,9 miljoen berichten in de provincie Antwerpen

In de provincie Antwerpen vond vandaag een primeur plaats. Daar werd de locatiegebaseerde technologie getest over het hele grondgebied. Alle personen die op het moment van de test aanwezig waren in de provincie Antwerpen, kregen vandaag een SMS. In totaal werden zo meer dan 1,9 miljoen SMS’en verstuurd. Het is de eerste keer sinds de lancering van BE-Alert in 2017 dat het alarmeringssysteem op zo’n grote schaal ingezet werd. De test verliep zeer vlot. Enkel de verzending door Orange verliep met vertraging.

BE-Alert al meer dan 500 keer ingezet tijdens noodsituaties

De afgelopen vier jaar werd BE-Alert al meer dan 500 keer ingezet tijdens een noodsituatie om de bevolking te alarmeren. Het ging om verschillende soorten van noodsituaties: brand met rookontwikkeling, drinkwatervervuiling, elektriciteitsonderbreking, stormweer, maar ook tijdens de coronacrisis werd BE-Alert regelmatig ingezet.  

Momenteel zijn er al meer dan 927.000 adressen geregistreerd. Nog niet ingeschreven? Doe het dan nu, zo word ook jij in de toekomst verwittigd van een (dreigende) noodsituatie: www.be-alert.be