Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Meer dan 1,3 miljoen BE-Alert testberichten verstuurd

Test BE-Alert - Dit is een test. Geen reactie vereist. Motiveer ook vrienden en familie om zich in te schrijven op www.be-alert.be
De diensten van de hoge ambtenaar van Brussel-Hoofdstad en het Nationaal Crisiscentrum stuurden op 07 april meer dan 1.3 miljoen testberichten op basis van locatie.

De mensen die op het moment van de test fysiek aanwezig waren op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kregen een sms. Er vertrokken meer dan 1,3 miljoen sms’en. Wie geregistreerd is in BE-Alert en ingeschreven is in Brussel, kreeg een e-mail. Er werden zo meer dan 77.000 e-mails verstuurd.

Deze test van het alarmeringssysteem BE-Alert had een dubbel doel:

  • Toetsen van de snelheid en de efficiëntie van het alarmeringssysteem
  • Sensibiliseren van de bevolking om zich in te schrijven

Trimestriële testdag

De oefening maakt deel uit van de trimestriële testdag van het BE-Alert systeem, op de eerste donderdag van de maand. 

Om het systeem zo doeltreffend mogelijk te gebruiken in geval van een incident, is het belangrijk regelmatig testmomenten te organiseren.

Ook de gemeenten Roeselare, Verviers, Hasselt, Puurs Sint-Amands, Ieper en de provincie Luik testten op 7 april het BE-Alert-systeem. Deze acties waren vooral technisch of gericht op het inoefenen van interne procedures.

7 april was een dag van 21.005 sms’en, 1.384.365 locatiegebaseerde sms’en en 77.396 mails in totaal. De gemeente Puurs Sint-Amands stuurde ook nog eens 275 gesproken oproepen uit.

Evaluatie

Bij de grootschalige test in Brussel werden 1.367.000 sms’en verstuurd in 40 minuten tijd.

Het Nationaal Crisiscentrum gaat de komende dagen en weken de test grondig evalueren met de telecomoperatoren. De bedoeling is om het systeem verder te verbeteren zodat een dergelijk groot aantal berichten nog sneller verstuurd kan worden.

Inschrijven

Ondanks dat het mogelijk is om een SMS te ontvangen op basis van je fysieke aanwezigheid blijft het belangrijk om je in te schrijven op BE-Alert. Op die manier word je verwittigd bij een noodsituatie in de buurt van je woonplaats ook al ben je op dat moment niet thuis. Denk maar aan een elektriciteitspanne, drinkwatervervuiling, je straat die onverwacht afgesloten wordt door een noodsituatie, etc.

Je kan in je online profiel tot wel 5 adressen toevoegen. Zo kan je verwittigd worden bij een noodsituatie in de buurt van je woonplaats, werkplek, het adres van familieleden, etc.

Inschrijven kan gratis op www.be-alert.be