Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Meer dan 1 miljoen geregistreerde adressen in BE-Alert

1 miljoen ingeschreven adressen, bedankt!
De kaap van één miljoen geregistreerde adressen in BE-Alert, het alarmeringssysteem van de overheid, is overschreden. Een belangrijke mijlpaal. Dankzij BE-Alert kan de bevolking tijdens noodsituaties correct en snel worden geïnformeerd.

Meer dan één miljoen adressen zijn geregistreerd in BE-Alert. Deze kaap werd bereikt na twee grote alarmeringstesten in oktober 2021 en januari van dit jaar, waarbij meer dan 60.000 nieuwe adressen werden geregistreerd door burgers via de website www.be-alert.be.

Op basis van deze inschrijvingen kunnen de autoriteiten zoveel mogelijk mensen op een gerichte manier waarschuwen en informeren over een noodsituatie. Deze mensen zijn niet alleen op de hoogte, maar kunnen de boodschap ook delen en zo bijdragen tot ieders veiligheid.

Belangrijk tijdens de coronapandemie

Burgemeesters, gouverneurs en de minister van Binnenlandse Zaken kunnen sinds 2017 tijdens noodsituaties gebruik maken van BE-Alert. 85% van de Belgische gemeenten is ondertussen aangesloten bij het alarmeringssysteem. In het verleden werden meldingen verstuurd bij branden, noodweer, wanneer vliegtuigbommen uit de wereldoorlogen worden teruggevonden, ... Het systeem werd sinds de lancering al meer dan 600 keer ingezet tijdens noodsituaties. 

Ook tijdens de coronacrisis speelt BE-Alert een belangrijke rol. Zo verstuurt het Nationaal Crisiscentrum na elk Overlegcomité een e-mail met een overzicht van de beslissingen naar alle geregistreerde e-mailadressen. Sinds het begin van de pandemie, in maart 2020, werden zo 30 miljoen e-mails verstuurd om de burgers te informeren over de coronamaatregelen. Ook lokale overheden informeerden hun inwoners tijdens de pandemie via BE-Alert. Zij verstuurden samen meer dan 160.000 sms’en, 13.000 gesproken oproepen en 26.000 e-mails.

Locatiegebaseerde technologie

Naast meldingen naar alle geregistreerde adressen, kunnen overheden ook een sms versturen naar alle actieve gsm-toestellen in een bepaalde zone, zonder dat de eigenaar van het toestel zich registreerde op BE-Alert. Bij dit type alarmering krijgt iedereen die fysiek aanwezig is in de risicozone een sms.

Op 6 januari 2022 heeft het Nationaal Crisiscentrum de snelheid en efficiëntie van het BE-Alert alarmeringssysteem op grote schaal getest. Er werd een recordaantal van meer dan 3,5 miljoen sms-en in heel Wallonië verstuurd. De resultaten van deze test worden geanalyseerd om het systeem nog performanter te maken.

Inschrijven blijft belangrijk

Ondanks de mogelijkheid om te alarmeren op basis van locatie, blijft het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen zich registreren op BE-Alert om geïnformeerd te worden bij een noodsituatie. Ook wanneer je niet thuis bent, is het nuttig om op de hoogte gebracht te worden van noodsituaties in de buurt van je woonplaats. Je kan bij je inschrijving tot 5 adressen toevoegen. Zo word je niet enkel gealarmeerd bij een noodsituatie in de buurt van je woonplaats, maar ook bijvoorbeeld je werkplek, adressen van kwetsbare familieleden,...Zelfs als we niet op de plaats van een incident zijn, kunnen we voor onszelf en onze naasten zorgen. Inschrijven kan eenvoudig en snel via www.be-alert.be.