Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Internationale erkenning voor Team D5

Vrouw op balkon die krant leest
De Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon heeft op woensdag 5 april 2017 de ‘112-award’ Remarkable Crisis Communication in ontvangst genomen tijdens een plechtigheid georganiseerd door EENA (European Emergency Number Association). De 112-awards worden uitgereikt om hulpdiensten en burgers te erkennen en te belonen voor hun uitmuntende verwezenlijkingen in het verbeteren en bevorderen van het Europese alarmnummer 112.

Deze prijs beloont het concept van het Team D5 en het door de leden van het team geleverde werk tijdens de gebeurtenissen op 22 maart 2016.

Ondersteuning in crisiscommunicatie

Toeval wil dat er op 22 maart 2016  een opleiding gepland was voor het Team D5 in het Crisiscentrum. Hierdoor konden er onmiddellijk 16 mensen van het Team D5 worden ingeschakeld om de informatie aan de bevolking  te ondersteunen.

Woordvoerders en communicatoren van de betrokken ministers, overheden en diensten, die bijeengekomen waren in het Crisiscentrum, konden vanaf minuut één rekenen op de expertise van Team D5.

Het Team D5 heeft de crisiscommunicatie concreet ondersteund door de volgende opdrachten uit te voeren:

  • monitoring & analyse van de sociale media en (inter)nationale media;
  • adviezen over crisiscommunicatie aan alle partners;
  • opstellen van webartikels, persberichten, FAQ voor het informatienummer 1771,…;
  • interacties met de burgers op de sociale media (webcare);
  • persrelaties via een contactnummer voor journalisten;
  • coördinatie van de acties voor coherente informatie aan de bevolking.

Team D5: 35 communicatiespecialisten, 24u/7d stand-by

De leden van het Team D5 zijn georganiseerd in een netwerk van vrijwillige communicatiespecialisten. Zij werken meestal in steden en gemeenten of bij de federale diensten van de gouverneurs, maar eveneens bij de nood- en interventiediensten of zelfs in de privésector. Voor ze werden opgenomen in het Team D5, hebben ze allemaal een specifieke opleiding gevolgd. Nu nog volgen zij een cyclus van regelmatige opleidingen en oefeningen.

Sinds de oprichting in 2014 werd het Team D5 al meer dan twintig keer ingeschakeld om ondersteuning te bieden in de meest uiteenlopende noodsituaties en oefeningen: kettingbotsing op een autosnelweg, chemisch lek afkomstig van een schip, industriële brand, busongeval, zeestorm, terreurdreiging en -aanslagen, …

Dit jaar zullen vijftien nieuwe medewerkers de opleidingscyclus volgen om het Team D5 te vervoegen, en zo gemeenten en provincies die geconfronteerd worden met een noodsituatie, nog beter te kunnen ondersteunen.