Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Gezocht: leerkrachten lager onderwijs regio stad Antwerpen voor deelname aan workshop

Workshop rond risico's en noodsituaties. Gezocht: leerkrachten lager onderwijs regio stad Antwerpen. Woensdag 8 februari 2023 van 13u30 tot 16u. Woensdag 29 maart 2023 van 13u30 tot 16u. Locatie: Italiëlei 4 Antwerpen
In het kader van een Europees onderzoeksproject rond risicoperceptie en het verhogen van de weerbaarheid bij burgers, genaamd RiskPACC (RiskPACC), is het Nationaal Crisiscentrum op zoek naar leerkrachten lager onderwijs uit de regio stad Antwerpen (Noord/Oost/Borgerhout) die willen deelnemen aan twee interactieve workshops rond risico's en noodsituaties.

Het Nationaal Crisiscentrum is onder andere verantwoordelijk voor communicatie en informatiecampagnes over risico's en noodsituaties in België. Zo ontwikkelde het Nationaal Crisiscentrum in 2019 BE-Ready, een interactief driedelig lessenpakket voor leerlingen van het basisonderwijs om hun te leren wat te doen bij verschillende noodsituaties. Per graad worden andere risico's/noodsituaties behandeld: brand, overstromingen, griepepidemie, hittegolf, stroomonderbreking, cyberaanval, terrorisme...

Inhoud workshops 

Tijdens deze workshops willen we het op een heel interactieve manier hebben over onder andere:

  • Welke risico’s/noodsituaties identificeren de leerkrachten, zowel meer in het algemeen als specifiek in de omgeving van de school?
  • Weten de leerkrachten hoe ze moeten reageren in het geval die verschillende noodsituaties zich voordoen?
  • Welke risico’s kennen de kinderen in hun klas vooral? Weten de kinderen hoe daarop te reageren?
  • Welke noodsituaties of risico’s behandelen de leerkrachten in hun klas? Hoe pakken ze dit aan om (jonge) kinderen te informeren over risico’s en de juiste handelingsreflexen?
  • Bespreken van het lessenpakket BE-Ready, ontwikkeld door het Nationaal Crisiscentrum: hoe evalueren de leerkrachten dit lesmateriaal? Vinden ze dit nuttig?

Deelnemende leerkrachten krijgen ook een papieren versie van het lessenpakket BE-Ready, alsook een leuk bedankingsgeschenkje voor hun deelname.

Doel 

Het doel van die workshops is om tot een beter beeld te komen van hoe wij met onze toekomstige risicocommunicatie(acties) leerkrachten kunnen helpen bij het behandelen van risico’s in de klas en hoe we kinderen weerbaarder kunnen maken tegen risico’s en noodsituaties in België. Het is bovendien een unieke kans voor leerkrachten om bij te leren over risico’s en noodsituaties, meer inzicht te krijgen in manieren om risico’s in de klas te bespreken, en het lessenpakket BE-Ready te leren kennen.

Praktisch

-    De eerste workshop zal doorgaan op woensdagnamiddag 8 februari van 13u30 tot 16u
-    De tweede workshop zal doorgaan op woensdagnamiddag 29 maart van 13u30 tot 16u
-    Locatie: Italiëlei 4 bus 16, Antwerpen (AMCA-gebouw - 6e verdieping)

 

Geïnteresseerde leerkrachten kunnen zich hier inschrijven.


Voor vragen kan je ook steeds terecht bij comm@nccn.fgov.be