eNOVATION-project: Versterking van de weerbaarheid tegen chemische en biologische dreigingen

Het Nationaal Crisiscentrum (NCCN) is coördinator van het eNOVATION-project, een initiatief in samenwerking met 21 internationale partners uit 16 landen binnen en buiten de Europese Unie. Dit project, dat in september 2024 van start ging en loopt tot augustus 2027, richt zich op het verbeteren van de weerbaarheid en bescherming van hulpdiensten tegen chemische en biologische dreigingen.
Wat is eNOVATION?
In een wereld waarin chemische en biologische dreigingen steeds vaker een veiligheidsrisico vormen, lopen hulpverleners zoals politie, brandweer, civiele bescherming, defensie en medische noodhulpteams aanzienlijke blootstellingsrisico’s.
Het eNOVATION-project heeft als doel deze professionals beter voor te bereiden door hen te voorzien van geavanceerde trainingen, innovatieve technologieën en gebruiksvriendelijke hulpmiddelen. Hiermee kunnen zij ter plaatse een betere risicoanalyse uitvoeren, de situatie nauwkeuriger inschatten en zichzelf én de bevolking beter beschermen.
Daarnaast wil eNOVATION het netwerk van CBRN Trainingscentra (Chemisch, Biologisch, Radiologisch en Nucleair) uitbreiden. Het omvat zowel Europese trainingscentra als centra buiten Europa.
Eerste succesvolle oefening in Dortmund
De eerste grootschalige oefening binnen dit project werd georganiseerd op 28 februari en 1 maart 2025 in Dortmund. Dankzij de uitstekende voorbereiding en organisatie door de lokale brandweer en projectpartners, werd dit een succesvolle tweedaagse training.
Deelnemers kregen een introductie over innovatieve technologieën voor identificatie en decontaminatie van chemische en biologische stoffen. Onder andere de LAMP Backpack en DECON VHP-technologieën van UCLouvain en het Quixote-project voor koud-plasma-decontaminatie van ADELFAS werden gepresenteerd. Daarnaast werd uitleg gegeven over de Bullseye-procedures en psychologische noodhulp. De Oekraïnse collega’s van NUCZU, die over veel praktische terreinervaring beschikken, toonden hun technieken.
Daarna vond de grootschalige decontaminatie oefening plaats op het terrein van de brandweer van Dortmund. Tijdens deze realistische scenario-oefening werden 15 “slachtoffers” met behulp van hoogwaardige decontaminatie technologieën behandeld. De oefening werd voorafgegaan door een tabletop-simulatie, waarbij de procedures werden toegelicht. Evaluatoren van KEMEA gesteund door het NCCN analyseerden de activiteiten zo dat toekomstige trainingen nog beter kunnen worden afgestemd op de behoeften van hulpdiensten.
Vooruitblik
De eerste zes maanden van het eNOVATION-project zijn succesvol verlopen, en de samenwerking heeft al waardevolle resultaten opgeleverd. Dit is nog maar het begin: de komende jaren zullen meerdere oefeningen, trainingen en technologische innovaties worden ontwikkeld en getest om de veiligheid en weerbaarheid van hulpdiensten verder te verbeteren.
Volg de voortgang van eNOVATION op hun officiële LinkedIn-pagina en op de projectwebsite en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.