Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Een nieuw schooljaar betekent ook de heropstart van ons opleidingsaanbod voor overheden

6 mensen staan rond een tafel. Op de tafel liggen documenten.

Communicatieopleidingen 

Ben je lokaal communicatieambtenaar en kan een opleiding crisiscommunicatie jouw communicatietalent extra ondersteunen?   

  • Elke 20e van de maand organiseert het NCCN een gratis basisopleiding over het Werkproces Crisiscommunicatie in Brussel. In de opleiding komen onder andere de verschillende rollen van het werkproces aan bod en werken we een praktische case uit.  

Is jouw gemeente of provincie onlangs ingestapt op BE-Alert? Ben je een nieuwe medewerker bij een gemeente of provincie? Of heb je nood aan een opfrissing? 

  • Team BE-Alert geeft vanaf september elke maand een gratis opleiding ‘BE-Alert voor Overheden’. De opleiding wordt afwisselend virtueel en in Brussel georganiseerd. Let wel: de klassikale opleidingen in Brussel worden pas vanaf 10 inschrijvingen gegeven. Wanneer er minder dan 10 inschrijvingen zijn, zal de opleiding virtueel worden gegeven.  

Heb je een nieuwe collega die nog nooit met ICMS heeft gewerkt? Met het oog op de vervanging van ICMS door Paragon worden er momenteel geen maandelijkse ICMS-opleidingen gehouden, maar de online e-learning module met tutorials kan je alvast op weg helpen.   

Zou je toch graag een ICMS-opleiding volgen? Je kan deze aanvragen door de formulieren op onze opleidingensite in te vullen of ons te contacteren via icms@nccn.fgov.be. Dan bekijken we of we de aanvragen kunnen bundelen om een onlineopleiding te organiseren.   

Module Nationale Noodplanning 

Momenteel is de opleiding in ontwikkeling. Deze module is een volwaardige opleiding van ongeveer 9 lesdagen die de focus legt op de nationale en internationale crisisstructuren, de disciplines op nationaal niveau en de sectorale overheden die de risico’s van toepassing op hun sector en bijbehorende maatregelen nader toelichten.   

In de praktijk zal de opleiding elk jaar 2 keer aangeboden worden, in het eerste semester in het Nederlands en in het tweede semester in het Frans. Meer info volgt later.  

Support teams

Dit jaar werden Team D5 en het Crisis Support Team (CST) versterkt met nieuwe leden. Het CST kreeg dit voorjaar een gloednieuwe opleiding en voor Team D5 staat de opleiding in het najaar op het programma. Een nieuwe opleiding voor het CST staat ook al op de planning in het voorjaar van 2024. 

Het Team D5 is een ondersteuningsteam dat lokale communicatieambtenaren bijstaat in hun crisiscommunicatie tijdens een noodsituatie. Het CST biedt ondersteuning aan crisiscellen van lokale overheden tijdens het beheer van een noodsituatie. De Federale Diensten van de Gouverneur coördineren de inzet van leden van het CST in hun eigen provincie. 

Heb je interesse en wil je meer informatie over de opleidingen?  

Neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier op onze website   

 We heten jullie alvast van harte welkom!