Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Directeur-Generaal Bart Raeymaekers kondigt afscheid aan

Links logo crisiscentrum en rechts foto van Bart Raeymaekers
Bart Raeymaekers, de Directeur-generaal van het Nationaal Crisiscentrum (NCCN) kondigt zijn afscheid aan. Vanaf 16 september zal Leen Depuydt de functie Directeur-generaal ad interim overnemen.  

Uitzonderlijk parcours 

Bart Raeymaekers was sinds maart 2017 Directeur-generaal van het NCCN. In die zes jaar als DG maakte Raeymaekers een uitzonderlijk parcours mee. De nasleep van de aanslagen in 2016 moest het toenmalige crisiscentrum hervormd worden naar een meer anticiperende, krachtdadige nationale organisatie. Tegelijkertijd werd ons land opgeschrikt door vele crisissen met onder andere verschillende terreuraanslagen, de Covid-19-pandemie, de overstromingen in 2021 en werd het NCCN belast met vele verschillende federale coördinaties zoals de opvang van personen gevlucht uit Oekraïne, de asielpiek, repatriëringen vanuit Syrië, Afghanistan en andere plaatsen en ten slotte de problematiek rond Brussel-Zuid.  

"De voorbije jaren heeft ons land heel wat crisissen van verschillende aard voor de kiezen gekregen”, aldus minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. “Als minister kon ik hierbij steeds rekenen op de kennis en expertise van Bart. Ik wil hem dan ook graag bedanken voor zijn inzet voor het Nationaal Crisiscentrum en ik wens hem alle succes toe in zijn nieuwe professionele uitdaging! Binnen het Crisiscentrum is in opvolging voorzien om het crisisbeheer en de werkzaamheden verder te zetten.” 

Bart Raeymaekers bedankt alle medewerkers en partners van het NCCN voor de fijne en constructieve samenwerking de afgelopen jaren.  

“Ik heb het NCCN zien groeien van een kleine operationele algemene directie naar een robuust Nationaal Crisiscentrum waarin elke medewerker een grote rol speelt. Maar wat mij het meest zal bijblijven is het engagement en de inzet van de medewerkers van het NCCN”, aldus Bart Raeymaekers. 

Raeymaekers zal een nieuwe functie starten binnen de Europese commissie als verantwoordelijke voor close protection en fysieke beveiliging.  

Directeur-generaal ad interim

Leen Depuydt, de huidige adjunct Directeur-generaal Operaties, zal tijdelijk de fakkel overnemen. In tussentijd zal er een vacature opengesteld worden om een nieuwe Directeur-Generaal aan te stellen.