DG-netwerk: Europese en internationale samenwerking
Op woensdag 11 september 2024 kwam het Netwerk van Directeurs-Generaal van de Europese crisiscentra voor de elfde keer samen. De bijeenkomst vond plaats in Budapest, Hongarije en kaderde binnen het Hongaarse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Het Nationaal Crisiscentrum co-organiseerde de vergadering samen met het Hongaarse Nationaal Crisiscentrum van het Bureau Defensieadministratie.
Europese en internationale samenwerking
Het is de vierde keer dat het Netwerk samenkomt in het land dat het voorzitterschap van de Europese Unie verzekert. Dit benadrukt het belang om de banden tussen de EU en de nationale crisisstructuren te versterken zodat onze gezamenlijke inspanningen in crisisbeheer ondersteund worden.
Het centrale thema van de bijeenkomst was Europese en internationale samenwerking, met speciale aandacht voor grensoverschrijdend crisisbeheer.
21 EU-lidstaten, alsook Noorwegen, IJsland en Europese instellingen en organisaties waren aanwezig. Samen verdiepten de aanwezigen in discussies over onder andere de veiligheidssituatie van grootschalige sportevenementen, evenementen en bezoeken op hoog niveau, en grensoverschrijdende crisissituaties. De aanwezigheid van het groot aantal lidstaten toont nogmaals de wil aan om meer samen te werken om het crisisbeheer op Europees niveau te versterken.
Voorbereiding op grootschalige evenementen
Om de dag te starten werden enkele grootschalige sportcompetities besproken. In eerste instantie presenteerde Duitsland de veiligheidsmaatregelen die werden gehanteerd rond het UEFA EURO2024 wereldkampioenschap voetbal. Dit werd gevolgd door enkele lessons learned van Hongarije over de 2020-editie van het kampioenschap, dat een grote grensoverschrijdende component had gezien het door 11 verschillende landen gezamenlijk werd georganiseerd. Portugal presenteerde vervolgens zijn veiligheidsprocedures voor grootschalige evenementen en bezoeken, met als voorbeeld het Pauselijk bezoek en de World Youth Day, die in 2023 in het land plaatsvonden. Een mooie kans om van onze buurlanden te leren over hoe zij zich voorbereiden op zulke grootschalige evenementen.
In de namiddag werd de blik naar de toekomst gezet. Zo stelde het Hongaarse voorzitterschap hun prioriteiten voor over de toekomst van Europees crisisbeheer, en blikte het Nationaal Crisiscentrum terug op hun verwezenlijkingen onder het Belgisch voorzitterschap. Dit werd gevolgd door een presentatie over toekomstige en opkomende risico’s, wat de delegaties de kans gaf hun kennis en expertise met elkaar te delen.
De bijeenkomst vormde een mooie gelegenheid om goede praktijken te ontdekken, succesverhalen te belichten, en samen na te denken over de toegevoegde waarde van grensoverschrijdende samenwerking bij crisisbeheersing.
DG-Netwerk
Het Netwerk van Directeurs-Generaal van Europese crisiscentra, dat in 2018 is opgericht op initiatief van het Belgische Nationaal Crisiscentrum en wordt ondersteund door het Secretariaat-Generaal van de Benelux, heeft als doel de coördinatie tussen de nationale crisiscentra te ontwikkelen, wederzijds geïnformeerd te zijn over de uitdagingen waarmee de verschillende crisiscentra worden geconfronteerd, de bestaande expertise en ervaringen te delen en elkaar tegelijkertijd te ondersteunen bij de uitvoering van gemeenschappelijke oplossingen op nationaal niveau.