Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

De zomer van….de festivals en…het veiligheidsportaal ICMS

foto's in cirkels van bezoekers op een festival en verwijzing met opschrift ICMS
Het nationaal veiligheidsportaal ICMS (Incident & Crisis Management System) is een online platform waar alle partners in een noodsituatie toegang toe hebben. Via dit platform kunnen ze snel informatie uitwisselen. Ook deze zomer maakten hulpdiensten betrokken bij evenementen en festivals gretig gebruik van ICMS. 

Neus je mee in het platform voor enkele weetjes:

  • Werchter in Vlaams-Brabant is goed gekend in ICMS. De festivals Werchter Boutique, Werchter Classic en Rock Werchter werden allemaal gevolgd op ons platform. Discipline 2 was bijzonder actief: 112, het Rode Kruis en ziekenhuizen communiceerden continu via het ICMS logboek. Tijdens de 4 dagen Rock Werchter (waar 352.000 mensen op afkwamen) werden volgens ICMS 5.000 deelnemers opgevangen door het Rode Kruis. 
  • In Luik moest de laatste dag van het festival "Les Ardentes" helaas worden afgelast door de voorspellingen van hevig onweer. De lokale autoriteiten en de verschillende disciplines werkten ook in ICMS hand in hand om de evacuatie of opvang van de kampeerders te coördineren. Om de festivalgangers zo goed mogelijk te informeren, werden er in de loop van de dag zeven BE-Alert berichten verstuurd, in het Frans en het Engels. De ICMS-kaart, die voor de start van het festival werd voltooid, bleek bijzonder nuttig: alle betrokkenen konden de verschillende locaties, routes en toegangspunten snel visualiseren. 
  • Van 28 tot 30 juli woonden volgens ICMS 380.000 toeschouwers de Formule 1 Grand Prix in Spa bij. De civiele bescherming, politie en reddingsdiensten bewaakten dit grote evenement in ICMS. Ondanks het wisselvallige weer verliep het weekend zonder grote incidenten.