Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

De drie Benelux-landen werken de fundamenten van hun samenwerking in crisis bij

Signature arrangement Benelux

In 2007 ondertekende de Benelux een verdrag over de coördinatie van de informatie aan de bevolking bij een noodsituatie. Dit verdrag had als doel om de samenwerking tussen de drie landen te versterken. De ondertekening van het verdrag benadrukt het belang van duidelijke informatie over noodplannen en crisisbeheer voor de Benelux-bevolking.  

Sindsdien hebben de Benelux-landen een aantal crisissen meegemaakt en samengewerkt in verschillende noodsituaties. Onze wereld, procedures en tools zijn geëvolueerd. Het werd dus tijd om deze samenwerking te actualiseren zodat het opnieuw voldoet aan de noden op het terrein.  

Het Nationaal Crisiscentrum (NCCN) wordt vertegenwoordigd door zijn directeur-generaal a.i. Leen Depuydt en is voorzitter van de werkgroep crisiscommunicatie. Het NCCN profiteert van het Belgisch voorzitterschap van de Benelux om dit verdrag te ondertekenen in samenwerking met het Secretariaat-Generaal van de Benelux en in aanwezigheid van de Nederlandse en Luxemburgse homologen. 

Samenwerking over de grenzen heen 

De afgelopen jaren hebben duidelijk aangetoond dat grensoverschrijdende crisissen, maar ook grote evenementen, een gecoördineerde aanpak vereisen voor een efficiënt beheer. Wanneer een land maatregelen neemt, heeft dit impact op zijn buurlanden. Daarom is elkaar kennen een prioriteit voor de Benelux-landen.  

Het doel blijft voor de drie delegaties hetzelfde: de procedures delen zodat ze efficiënt kunnen blijven samenwerken en ervoor kunnen zorgen dat de bevolking goed wordt geïnformeerd tijdens een crisis of groot evenement.