Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Communicatiegids desinformatie

Zwart scherm met in het groen, roze en wit verschillende woorden door elkaar. Centraal staat het woord 'disinformation'. Op de achtergrond is ook het woord 'Fake news' te lezen.
Hoe ga je als (lokale) overheid het best met desinformatie om? Het is een complexe vraag waar geen pasklaar, uniform antwoord voor bestaat. Niettemin, geeft het Nationaal Crisiscentrum in een korte communicatiegids enkele handvaten mee die richting kunnen bieden bij deze uitdaging. 

We worden vandaag meer dan ooit overspoeld door een enorme hoeveelheid aan informatie vanuit allerlei kanalen, zowel online als offline. Onder andere door sociale media kan foutieve of misleidende informatie nog makkelijker, sneller en met een groter bereik verspreid worden, waardoor de impact dus vaak ook groter is.

Desinformatie vormt een reële dreiging voor onze democratie. De afgelopen jaren werd er een gestage toename in de hoeveelheid aan information operations en desinformatie geconstateerd. Rekening houdend met onder andere de huidige geopolitieke situatie en technologische ontwikkelingen kunnen we ervan uitgaan dat de hoeveelheid desinformatie en beïnvloedingscampagnes de komende maanden en jaren alleen maar zal toenemen.

Bepaalde evenementen of gebeurtenissen kunnen bovendien een trigger zijn voor een toename aan misleidende informatie, zoals verkiezingen, maar ook noodsituaties.

Daarnaast kan de impact van desinformatie nog verder gaan dan het polariseren van de samenleving of het versterken van het wantrouwen in de overheid en onze democratie. Zo kan desinformatie ook leiden tot onder andere protesten, sociale onrust en bedreigingen en geweld tegen specifieke personen of gemeenschappen.

Als overheid is het dus belangrijk om zich bewust te zijn van dit toenemend risico en de nefaste gevolgen die desinformatie met zich mee kan brengen. Tegelijkertijd is het echter geen evidentie om met dit fenomeen om te gaan.

Het Nationaal Crisiscentrum ontwikkelde een korte gids voor (lokale) overheden met enkele handvaten om met desinformatie om te gaan, en waarin ook heel wat nuttige en interessante documenten en websites worden gebundeld die richting kunnen bieden bij deze uitdaging.

Onderwerpen die in deze gids aan bod komen zijn:

  • Wat is desinformatie?
  • Hoe werkt desinformatie? Welke beïnvloedingstechnieken worden vaak gebruikt?
  • Populaire desinformatiethema’s.
  • Tips om als (lokale) overheid met  desinformatie om te gaan (mediawijsheid, prebunken, debunken…).
  • Een lijst van interessante documenten,  educatief materiaal en websites rond desinformatie.

Raadpleeg de gids via deze link.