BE-Alert: een modern alarmeringssysteem met innovatieve technologieën
Constante evolutie en verbetering
De nood om een modern en efficiënt alarmeringssysteem te ontwikkelen in België ontstond naar aanleiding van meerdere grote crisissen die duidelijk maakten dat de toenmalige alarmeringsstrategie en de beschikbare kanalen te beperkt waren voor een doeltreffende alarmering van de bevolking.
Als antwoord werd BE-Alert opgericht – een initiatief van het Nationaal Crisiscentrum dat in samenwerking met de provinciale en lokale overheden tot stand kwam. In 2017 werd BE-Alert officieel gelanceerd. Het zou een van de eerste nationale alarmeringssystemen in Europa worden dat locatiegebaseerde sms’en kon inzetten om de bevolking te alarmeren bij noodsituaties. Doorheen de jaren is BE-Alert steeds verder geëvolueerd. De Belgische overheid is immers blijven investeren in de ontwikkeling en optimalisatie van BE-Alert om de reactiesnelheid en de betrouwbaarheid van het systeem te garanderen. Zo kon de capaciteit van het platform worden uitgebreid en de verzendsnelheid worden verbeterd terwijl ook de gebruiksvriendelijkheid grote aandacht kreeg. Daarnaast werden nieuwe communicatiekanalen geïntegreerd. Sociale mediakanalen Facebook en Twitter (nu X) werden gekoppeld en recenter werd het mogelijk gemaakt om via BE-Alert alarmeringsberichten op elektronische infoborden en schermen te tonen en om lopende alarmeringen in realtime te volgen op de BE-Alert website.
Galileo EWSS als nieuw alarmeringskanaal
De Europese Commissie rondde onlangs in samenwerking met een aantal partners uit de EU-lidstaten de pilootfase af van een project om te alarmeren via Galileo – een Europees satellietsysteem dat een breed scala aan geavanceerde positionerings- en navigatiediensten aanbiedt. Onder leiding van het STELLAR-consortium werd de pilootfase succesvol afgerond op 23 januari 2024 tijdens een demonstratie rond de Belgische stad Aarlen, vlakbij de grens met het Groothertogdom Luxemburg. Het Nationaal Crisiscentrum van België en de Civiele Bescherming van het Ministerie van Binnenlandse Zaken van Luxemburg namen beiden deel aan de organisatie van de demonstratie.
Door dit project zal het Galileo satellietsysteem ingezet kunnen worden ingezet voor de alarmering van de bevolking. Dankzij een volledige onafhankelijkheid van de mobiele netwerken zal het mogelijk zijn om via Galileo alarmeringsberichten te verzenden naar mobiele toestellen van burgers die zich op plaatsen bevinden met een zwakke mobiele dekking of zich op plaatsen bevinden waar de mobiele netwerkinfrastructuur beschadigd is. Daarmee onderscheidt Galileo zich van alle bestaande alarmeringssystemen. Daarnaast zal het ook mogelijk zijn om via Galileo gerichte instructies te verzenden die kunnen variëren naargelang de locatie van de ontvanger. Het Nationaal Crisiscentrum zal de komende jaren blijven samenwerken met de Europese partners om door een reeks interne testen de implementatie van dit nieuwe alarmeringskanaal voor te bereiden.
Met een integratie van Galileo in het huidige BE-Alert platform zal de burger nog efficiënter kunnen worden gealarmeerd tijdens noodsituaties dan vandaag al mogelijk is via mobiele netwerksystemen. Door te blijven inzetten op innovatieve technologieën, zal BE-Alert ook de komende jaren een cruciale rol blijven spelen om de veiligheid en bescherming van de Belgische bevolking te garanderen.