Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Actualisatie nationaal nucleair noodplan

Centrale nucléaire
Zonet werd het nieuw nationaal nucleair noodplan gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. In samenwerking met verschillende partners zoals de Federale Diensten van de Gouverneurs, coördineert het Nationaal Crisiscentrum (NCCN) het noodplan en werkt het zo mee aan de voorbereiding van ons land op het nucleair risico.    

Nucleair noodplan 

Het nationaal nucleair noodplan is het langste noodplan van ons land en beschrijft hoe de overheid omgaat met het nucleair risico. Het eerste nucleair noodplan werd gepubliceerd in 1991 en werd sindsdien nog 3 keer aangepast: in 2003, in 2018 met een zeer grondige herziening en nu in 2024 met een beperkte actualisatie.   

Gezien er in 2018 nog maar een grondige herziening is geweest, zijn er nu enkele kleine aanpassingen gebeurd : 

  • Toepassingsgebied: in het noodplan werd ook het Belgisch grondgebied in de Noordzee en de exclusieve economische zone meegenomen. Vindt er op deze plaatsen een nucleaire noodsituatie plaats, dan kan het nationaal nucleair noodplan geactiveerd worden. Daarnaast wordt voor een aantal gevallen het noodplan niet meer meteen geactiveerd: alle transportongevallen bij het vervoer met radiologische stoffen worden nu steeds (eerst) op lokaal niveau beheerd en kwaadwillige en terroristische daden vallen nu onder het nationaal noodplan terrorisme. 
     
  • Perioden: in het vorige noodplan was er sprake van fases van een noodsituatie, in de huidige versie wijzigt deze terminologie, om verwarring met de fases van het crisisbeheer te vermijden, en wordt deze verder verduidelijkt :  
    • De voorbereiding: alle acties die ons land onderneemt om ons voor te bereiden op een mogelijke nucleaire noodsituatie;
    • De acute periode: de periode waarin ons land geconfronteerd wordt met een nucleaire noodsituatie ;  
    • De transitieperiode: de voorbereiding op de herstelperiode na de crisis;  
    • De herstelperiode: de opvolging van de maatregelen voor de bescherming van de bevolking en het leefmilieu. 
  • De herstelperiode werd ook meer in detail beschreven na benchmarking met de gangbare praktijken in de partnerlanden, maar ook op basis van het Witboek inzake crisisbeheer dat is opgesteld door de daartoe bijeengeroepen expertencommissie. 

Complementaire crisiscellen 

Een bijkomende aanpassing is de verankering van enkele complementaire crisiscellen bij een nationaal crisisbeheer. Bij een nucleaire noodsituatie waarbij de federale fase van het crisisbeheer wordt afgekondigd, kan het federaal coördinatiecomité onder voorzitterschap van het Nationaal Crisiscentrum, enkele bijkomende crisiscellen activeren.  

Zo kan men beroep doen op :  

  • De Nationaal Logistieke Hub (NatLogHub): deze crisiscel coördineert alle logistieke ondersteuning op nationaal niveau ; 
  • De sociaal-economische cel: deze crisiscel coördineert alle sociaal-economische aspecten bij een nucleaire  noodsituatie;   
  • De internationale cel: deze crisiscel coördineert alle internationale aspecten van het crisisbeheer.    

Oefeningen  

Het nationaal nucleair noodplan wordt regelmatig getest en geoefend door alle betrokken actoren. Deze oefeningen zijn een ideale gelegenheid om het noodplan te evalueren en om eventuele noodzakelijke aanpassingen te identificeren.   

Ook jij kan je voorbereiden op een nucleaire noodsituatie. Lees alle info over het nucleair risico op: nucleairrisico.be

Lees het noodplan

Je vindt de volledige tekst van het noodplan op deze pagina.