In 2024 kregen 101 personen bescherming na bedreigingen in de uitoefening van hun functie
Dreiging in kader van functie
Wanneer personen bedreigd worden in de uitoefening van hun functie, beroep of sociale rol, worden door het NCCN beschermingsmaatregelen bepaald. Het gaat bijvoorbeeld over politici, politieambtenaren, magistraten, rechters,…
De dreiging wordt geanalyseerd door het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) en de Federale Politie.
Vervolgens stelt het NCCN voor elk dossier en voor elke betrokken persoon specifieke maatregelen op en volgt de uitvoering ervan op in samenwerking met de politiediensten. In 2024 werden 67 nieuwe dossiers geopend waarbij in totaal 101 personen betrokken zijn. Dat is een lichte daling ten opzichte van 2023 waar 75 nieuwe dossiers geopend werden en 124 personen betrokken waren.
Op dit moment staan er 87 dossiers open waarbij 123 personen betrokken zijn.
Maatregelen
Om de bedreigde personen te beschermen, bepaalt het NCCN beschermingsmaatregelen op basis van een dreigingsevaluatie. In de eerste plaats wordt getracht om door middel van ingrepen in de leefwereld het risico maximaal te vermijden (dat kan bijvoorbeeld door bepaalde plaatsen te mijden). Daarna worden bijkomende beschermingsmaatregelen in plaats gesteld. De maatregelen kunnen al dan niet zichtbaar, preventief of reactief zijn.
Ze kunnen variëren van begeleiding, een vaste contactpersoon bij de lokale politie, prioritaire behandeling bij de noodcentrales, tot regelmatige patrouilles of de vaste aanwezigheid van politiediensten in de buurt van de woning of de werkplek.
In zeer uitzonderlijke gevallen kunnen de maatregelen verregaand zijn zoals close protection of zelfs het onderbrengen in een safe house. Dit soort maatregelen heeft echter een bijzonder grote impact op de persoon in kwestie en wordt dus enkel genomen in geval van een grote en zeer concrete dreiging.
Het Nationaal Crisiscentrum communiceert niet over individuele dossiers.