Resultaten van de alarmeringstest via verschillende kanalen - 5 oktober 2017

Alerte à la populationBe-AlertCommunication de crise
Op donderdag 5 oktober 2017 werd een alarmeringstest via verschillende kanalen uitgevoerd in België. Drie aanvullende kanalen ter alarmering van de bevolking werden tegelijkertijd getest, met succes: het netwerk van de elektronische sirenes rond nucleaire en seveso-sites, het versturen van mondelinge en schriftelijke boodschappen naar burgers die ingeschreven zijn op BE-ALERT en het versturen van gelokaliseerde SMS'en in doelgerichte zones.

Sirenetest

Voor de uitgevoerde trimestriële test van het sirenenetwerk: 96,42% van de sirenes werkte goed.

 

Aantal sirenes

Test OK

Liedekerke

119

117

Libramont

75

69

Ghlin

83

79

Jabbeke

9

9

Crisnée

146

141

Brasschaat

127

124

Totaal

559

539

Percentage

 

96,42%

 

BE-ALERT-test

Tegelijkertijd werden er twee campagnes gelanceerd met betrekking tot het versturen van mondelinge en schriftelijke boodschappen via het systeem BE-Alert. Op 5 oktober werd de BE-ALERT-test uitgevoerd in samenwerking met de federale diensten van de Gouverneur van Henegouwen en de gemeente Sint-Amands in de provincie Antwerpen.

 

  • Regio Bergen:

Om ongeveer 10.15 uur werd een alarmering via mondelinge boodschappen verstuurd naar de inwoners die ingescheven zijn op het systeem BE-Alert in de volgende gemeenten: Boussu, Colfontaine, Dour, Hensies, Lens, Beloeil, Quaregnon, Chièvres, Estinnes, Saint-Ghislain, Bergen, Soignies, Erquelines, Bernissart, Frameries, Jurbise en Quévy:

  • 2.010 nummers werden bereikt.
  • 95,8% van de oproepen werd beluisterd door de bestemmeling.
  • 4,8% van de bevolking nam de telefoon niet op, zelfs niet na een tweede poging.

Om ongeveer 11 uur werd een alarmering via gelokaliseerde SMS verstuurd over het historisch centrum van de stad Bergen: na 15 minuten werden 43.502 SMS'en afgeleverd aan de bevolking die fysiek aanwezig was in de zone tijdens de verzending.

In het kader van deze test werd een informatienummer geopend bij de Gouverneur van Henegouwen om tegemoet te komen aan eventuele bekommernissen van burgers: er werden 143 oproepen ontvangen op dit nummer.

 

 

  • Centrum van Sint-Amands :

Om ongeveer 12 uur werd de tweede campagne van mondelinge en schriftelijke boodschappen gelanceerd over een deel van de gemeente Sint-Amands (in een zone van 300m):

  • De 28 nummers die in deze zone ingescheven zijn op het systeem BE-Alert, werden bereikt.
  •  96,1% van de oproepen werd beluisterd door de bestemmeling. De rest nam de telefoon niet op.
  • 92,9% van de schriftelijke boodschappen werd ontvangen.

In navolging hiervan werd eveneens een alarmering via gelokaliseerde SMS uitgevoerd in dezelfde perimeter, rechtstreeks op de GSM's van de in de zone aanwezige bevolking: er werden 4.056 SMS'en afgeleverd.