Rampoefening IRE Fleurus test geactualiseerd nucleair noodplan

Dinsdag 20 november vond er een grootschalige nucleaire rampoefening plaats op de site van IRE Fleurus. Deze oefening was een uitgelezen moment om de principes opgenomen in het recent geactualiseerde nationale nucleaire noodplan te testen.

Alarmering en activatie van de crisiscellen

Rond 5 uur in de ochtend brak er volgens het scenario een brand uit op de site van IRE Fleurus. De verschillende hulpdiensten waren snel ter plaatse. Zoals voorzien in het nucleair noodplan werden de verschillende beleidsstructuren op nationaal, provinciaal en federaal niveau geactiveerd. De alarmering en de in de plaatstelling van de verschillende structuren buiten de kantooruren was een van de oefendoelen.

Tijdens de oefening zorgde studenten van de ‘Haute Ecole Louvain en Hainaut’ (HELHa) voor media- en burgerdruk bij de verschillende betrokken overheden en de uitbater van de site. Deze fictieve journalisten publiceerden op een beveiligd website nieuwsartikels en gesimuleerde berichten op de sociale media.

Oefening afgebroken

Maar ook tijdens een oefening, blijven de verschillende betrokken overheden waakzaam voor de realiteit. Tijdens deze oefening werd de situatie rond de wegblokkades van dichtbij opgevolgd.  Sinds enkele dagen houden de bevoegde overheden deze acties nauwlettend in het oog, met betrekking tot de brandstofvoorraad van het land.

De gouverneur Henegouwen besliste in de loop van de ochtend om een reële provinciale fase af te kondigen om de wegblokkades en de mogelijke gevolgen beter te kunnen beheren. Het Crisiscentrum ondersteunt de gouverneur in het beheer van deze situatie.

De afkondiging van de provinciale fase maakte het onmogelijk om de nucleaire oefening verder te spelen. In overleg met de oefenleiding werd dan ook beslist om de oefening vroegtijdig te beëindigen.

Evaluatie van de oefening

Ondanks de beperkte speeltijd van deze oefening, zal deze de komende weken worden geëvalueerd. Het Crisiscentrum wil iedereen die betrokken was bij de organisatie van de oefening bedanken voor hun inspanningen de afgelopen maanden.