Weet jij wat te doen bij een noodsituatie ? Bezoek onze stand op de EducDays!

Openbare Veiligheid
AanbevelingenElectriciteitEpidemieënEvenementenGoudegolfHittegolfNatuurrampenNoodsituatiesNucleairOverstrommingenOzonpiekenRisico-analyseRisicocommunicatieSevesoStormenTerrorismeVolksgezondheidklimaatverandering
Het Nationaal Crisiscentrum en de 112 zijn aanwezig op de EducDays van 21 tot 23 november !

Het Nationaal Crisiscentrum en de 112 zijn aanwezig op de EducDays van 21 tot 23 november !
De twee partnerinstellingen nemen deel aan dit grote jaarlijkse evenement van de onderwijssector met een gemeenschappelijk doel : de zelfredzaamheid van de burgers verhogen. Daarbij zullen de jongsten onder ons ook inbegrepen worden : het is nooit te vroeg om goede reflexen aan te leren en een held te worden.
Zowel de 112 als het NCCN zullen de lesgevers sensibiliseren over het belang van deze materies te integreren in hun pedagogisch programma

NCCN: BE-Ready!

De Federal Truck zal door het NCCN gebruikt worden voor de presentatie van haar project Be-Ready. Be-Ready is een educatief project, en bevat een pedagogisch dossier in 3 delen, één per graad van het basisonderwijs. Daarnaast bevat het ook een online spel erop gericht de lagere schoolkinderen goede reflexen voor noodsituaties aan te leren. Deze pedagogische kit werd gerealiseerd in samenwerking met de Algemene Directie Civiele Veiligheid en Veiligheid en Preventie (FOD Binnenlandse Zaken),  Rode Kruis België en het Centrum voor Cybersecurity.

Om er meer over te weten te komen en te zien hoe ze het materiaal concreet in hun lessenpakker kunnen inpassen, kunnen de leerkrachten de lessen bekijken, het spel testen en al hun vragen stellen aan het NCCN- team. Er worden informatiesessies georganiseerd over de verschillende soorten risico’s en hun preventieaspecten. Tenslotte kunnen de bezoekers een leuke foto maken in onze Be-Ready cabine, die ze kunnen delen of als souvenir bewaren.

112: levens leren redden

Vlak ernaast zullen de operatoren van het noodnummer 112 leraars bewust maken van het belang om het noodnummer op jonge leeftijd aan te leren. Ze zullen het lessenpakket kunnen bekijken dat beschikbaar is op de website www.112.be, waaronder een 112 video en spelletjes om al spelend te leren wanneer je moet bellen en wat je moet zeggen.

Leraars kunnen de noodcentrales ook helpen om het lessenpakket te verbeteren en na te denken hoe ze in de toekomst nog meer kinderen kunnen sensibiliseren, door zich in te schrijven voor een interactief participatiemoment of door deel te nemen aan een enquête.

Programma van de infosessies van het NCCN

Donderdag 21/11
10u30: Weet jij wat te doen bij een noodsituatie? Ken de risico’s in jouw omgeving.
12u30: Ben jij cyberveilig? 
14u30: Een noodplan voor je school  
16u30: Natuurlijke risico’s: ik bereid me voor op koude, hitte, overstroming of storm. 

Vrijdag 22/11
10u30: Schuilen of evacueren, wat is de juiste reflex? 
12u30: Wat zijn noodsituaties? Ieder leert het op zijn niveau.
14u30: De juiste informatie in een noodsituatie
16u30: Weet jij wat te doen bij brand ?    

Zaterdag 23/11
10u30: Weet jij wat te doen bij een noodsituatie? Bereid je voor.
12u30: Samen solidair in noodsituaties  
14u30: Technologische rampen: de juiste reflex  
16u30: Terrorisme of nucleair ongevallen: hoe bespreek je noodsituaties in de klas?

Afspraak in Brussels Expo van 21 t.e.m. 23 november!