Niet alleen de paashaas is alert

Openbare Veiligheid
ManifestatiesPermanentie 24/7
Heel wat zaken die op de openbare weg gebeuren, verdienen onze aandacht of kunnen belangrijk worden: gaande van politieke acties, sociale conflicten, internationale problemen tot evenementen met een grote volkstoeloop. Welke aandachtspunten liggen er zoal op de permanentietafel in deze Paasperiode?

Eén van de opdrachten van het Crisiscentrum is te waken over de openbare orde, in nauwe samenwerking met alle betrokken overheden en diensten. 

De permanentie volgt de klok rond de actualiteit, houdt voeling met wat op het terrein gebeurt en wint informatie in bij diverse diensten. Indien nodig neemt het Crisiscentrum de gepaste veiligheidsmaatregelen.

Welke aandachtspunten liggen er zoal op de permanentietafel in deze Paasperiode?

  • De vakbonden hebben de week voor Pasen tot protestweek gedoopt.  Op 30 maart kwamen de vakbondsmilitanten samen in Brussel om te betogen tegen het regeringsbeleid.  Op 31 maart en 1 april volgden provinciale acties.  Op 22 april staat nog een staking in de openbare sector gepland. De onderhandelingen lopen nog en er moeten nog akkoorden worden gesloten, dus is opvolging voor eventuele verdere acties nodig.
  • Religieuze feesten zijn momenten waarop gemeenschappen samenkomen voor festiviteiten (vb processies op de openbare weg) of solidariteitsacties. Ook herdenkingsdata in deze periode brengen mensen op straat. Daarbij moeten we waakzaam zijn voor mogelijke spanningen tussen groeperingen of betogingen pro en contra.  Op 7 april is er bijvoorbeeld de herdenking van de genocide in Rwanda, ondertussen 21 jaar geleden, en op 24 april wordt het begin van de genocide door de Armeniërs herdacht.  Het Crisiscentrum draagt via een goede informatiedoorstroming tussen politiediensten, Buitenlandse Zaken en diplomatieke instellingen bij tot goede samenwerking op het terrein. 
  • Ook sportwedstrijden worden opgevolgd, zoals autorally's en de wielerklassieker bij uitstek: de Ronde van Vlaanderen. Deze gebeurtenissen vereisen tal van veiligheidsmaatregelen die door de lokale overheden worden gewaarborgd. Ze kunnen ook een trekpleister zijn voor protestacties.  Op 29/03 waren er bijvoorbeeld acties van landbouwers tijdens de wielerwedstrijd Gent-Wevelgem en op 1/04 in Koksijde tijdens de 3-daagse van de Panne. 

Onze aandacht gaat dus naar tal van gebeurtenissen, om te zorgen voor een goede informatiedoorstroming tussen de verschillende betrokken diensten. Zodat deze gebeurtenissen in alle veiligheid kunnen verlopen en de paashaas rustig zijn werk kan doen.