Cybersecurity: we zijn allemaal betrokken

Openbare Veiligheid
RisicocommunicatieBescherming van instellingen
Niet alleen persorganen moeten rekening houden met hun cyberbeveiliging. Ook burgers, ondernemingen, gemeenten of politiezones hebben er belang bij om hun websites, intranet en sociale media-accounts te beveiligen. Hoe te reageren op een cyberincident?

CERT.be : De nationale “internetbrandweer”

CERT.be is het federale cyber emergency team, dat als neutrale specialist in internet –en netwerkveiligheid uw organisatie kan helpen met het:
• coördineren bij cyberbeveiligingsincidenten
• adviseren om een oplossing te vinden wanneer er zich cyberbeveiligingsincidenten voordoen
• bijstaan om deze beveiligingsincidenten te voorkomen.

Wat moet u doen indien uw organisatie het slachtoffer is?

Wanneer u als Belgische organisatie het slachtoffer bent van malware, een inbraak in uw website of netwerk, DDoS-aanval, botnet, phishing of een ander cyberbeveiligingsincident, kunt u best contact met het federale cyber emergency team opnemen.

CERT.be staat met hun expertise kosteloos voor u paraat om de eerste brand te blussen en u in alle confidentialiteit te adviseren om een oplossing te vinden.

Meld een incident

Wat kan u doen om de burgers sensibiliseren?

Websites, e-gov-toepassingen, e-mail, sociale media: we spenderen meer en meer uren online. Iedereen riskeert om op een dag geconfronteerd te worden met beveiligingsproblemen op het internet.

U vindt adviezen vóór/tijdens/na een cyberbeveiligingsprobleem op www.risico-info.be.

De site van CERT.be voor de burgers is eveneens een uitstekende informatiebron: www.safeonweb.be.

De adviezen voor de burgers gelden ook voor de leden van uw organisatie. De beveiliging van uw onlinecommunicatiemiddelen en van uw ICT-infrastructuren gebeurt ook via een goede informatieverstrekking aan de gebruikers ervan en via een goede opleiding van de gebruikers wat het cyberrisico betreft.

Geïnteresseerd om burgers of medewerkers te sensibiliseren over cyberbeveiliging?

CERT.be plant een nationale sensibiliseringscampagne later dit jaar, waarbij ook uw organisatie campagnemateriaal kan krijgen.
Geïnteresseerd? Geef gerust een seintje op communication@cert.be en we brengen u op de hoogte zodra de campagne klaar is.