Cyberincident: confrontatie met nieuw technologisch risico voor overheden en bevolking

Openbare Veiligheid
Kritieke infrastructuurRisicocommunicatie
Vrijdagavond is een wereldwijde cyberaanval met ransomware losgebarsten. Verschillende organisaties werden het slachtoffer van een ransomware met de naam WannaCry (WCry). In België wordt de situatie opgevolgd door het CERT (Federal Cyber Emergency Team) en het CCB (Centrum voor Cyberveiligheid). Het Crisiscentrum ondersteunt hen hierbij.

Een wereldwijd virus: ransomware #WannaCry

WannaCry is een ransomware: het blokkeert je gegevens en vraagt je daarna om een geldsom om jouw computer te deblokkeren (wat het uiteraard niet doet).

Het virus kan zowel organisaties als particulieren treffen. Het verspreidt zich via mail met daarin een link die je uitnodigt om een document te downloaden. Open of download dus nooit de bijlage van een verdachte mail. Het virus maakt gebruik van een veiligheidszwakte in oudere versies van Windows. De beste manier om je te beschermen is dus om regelmatig je besturingssysteem up te daten. Volg de tips van het CCB om zelf geen slachtoffer te worden van dit virus.

Wie toch slachtoffer is van dit virus neemt contact op met CERT via cert@cert.be of via het telefoonnummer +32 (0)2 501 05 60 (tussen 9 en 17 uur).

Deze week is ook een ander malware virus ontdekt: Adylkuzz. Adylkuzz maakt gebruik van dezelfde veiligheidszwaktes in Windows als Wannacry. Het virus draait op de achtergrond, het enige wat je ervan merkt is dat je computer trager werkt.

Het Centrum voor Cyberveiligheid: coördinatie en beheer van cyberincidenten

Het CCB (Centrum voor Cyberveiligheid) is verantwoordelijk voor de cyberveiligheid in België. De organisatie maakt een nationaal cybersecuritybeleid en spoort alle betrokken diensten aan om hetzelfde te doen.

Het CCB neemt het beheer over van de dienst Computer Emergency Response Team (CERT) voor het opsporen, het observeren en het analyseren van online veiligheidsproblemen en het permanent informeren van de gebruikers daarover.

Cyberveiligheid en het Crisiscentrum

De bescherming van kritieke infrastructuur houdt ook rekening met cyberrisico’s.

Het beheer van cyberincidenten en cybercrises is een gezamenlijke missie van het Centrum voor Cyberveiligheid (CCB) en het Crisiscentrum. Ze beheren en coördineren cyberincidenten en cybercrisissen op nationaal niveau.

Het Centrum voor Cyberveiligheid, het Crisiscentrum, het openbaar ministerie, het Crisis Emergency Response Team (CERT), de Federal Computer Crime Unit van de federale politie (FCCU), eventueel aangevuld met andere diensten, werken gecoördineerd samen om samen de vitale belangen van het land te beschermen tegen cyberaanvallen.

Welke rol heeft het Crisiscentrum dit weekend gespeeld?

  • De situatie continu (24/7) opgevolgd
  • Samengewerkt en informatie uitgewisseld met CCB, CERT en FCCU
  • Andere FOD’s en kritieke infrastructuren geïnformeerd en gesensibiliseerd
  • Bevolking geïnformeerd (via media en sociale media)

Bescherm je tegen cybercriminaliteit

De opkomst van het internet heeft onze samenleving grondig veranderd. Een leven zonder internet is nog nauwelijks in te beelden. Een groot deel van de bevolking is altijd en overal online: thuis, op school, op het werk. We zijn actief op sociale media, regelen onze bankzaken online, … Met de opkomst van het internet is ook de cybercriminaliteit toegenomen. Iedereen riskeert geconfronteerd te worden met oplichting via het internet. Het is belangrijk om alert te blijven als onbekenden je contacteren via internet. Je kan zelf al heel wat dingen doen om je (online) gegevens te beschermen. Lees alle tips op risico-info.be