Studiedag HIN: Veilig beheer van evenementen

Noodplanning
EvenementenHIN
Momenteel zijn veel verenigingen en organisaties maar ook lokale besturen bezig met de voorbereiding van hun zomerevenementen. Een accurate risicoanalyse en een multidisciplinaire voorbereiding door alle betrokken partijen zijn cruciaal om een vlotte organisatie én de veiligheid te garanderen.
fictieve evenement

Een klein of minder klein muziekfestival, oogstfeesten, een grootschalige markt of een lokale sportmanifestatie, er gebeurt heel veel op heel korte tijd. Bovendien gaan straks de Rode Duivels naar Brazilië, maar de meeste supporters blijven hier.

De aanvragen stromen dan ook binnen bij heel wat steden en gemeenten voor het plaatsen van grote schermen om de matchen van onze nationale ploeg live te volgen.

Een accurate risicoanalyse en een multidisciplinaire voorbereiding door alle betrokken partijen zijn cruciaal om een vlotte organisatie én de veiligheid te garanderen.

Daarom organiseren het Hoger Instituut voor Noodplanning (HIN) en Politeia op 22 april 2014 een vaktechnische studiedag specifiek gericht op de noodplanning en de crisisbeheer rond evenementen.

 

Multidisciplinair veiligheidsdocument

Op deze studiedag presenteert Crisiscentrum een multidisciplinair veiligheidsdocument. Dankzij deze checklist moet een organisator nog maar één keer een aanvraag indienen. Bovendien bevat dit ingevulde document alle antwoorden voor alle diensten die mee verantwoordelijk zijn voor de organisatie en veiligheid van dit (massa-)evenement.

Crowdmanagement

Het tweede onderdeel van deze studiedag handelt over een bewust en proactief crowdmanagement. U krijgt uitleg van praktijkexperten waarom crowdmanagement belangrijk is voor elk van de disciplines. Doel van deze presentaties: een nog beter integraal management door de overheid van de evenementen en manifestaties op hun grondgebied.

WK 2014

Tenslotte zal de voetbalcel van FOD Binnenlandse Zaken nog de adviezen en richtlijnen meegeven voor de organisatie van voetbal gerelateerde evenementen tijdens het WK 2014. Verschillende specialisten met praktijkervaring zullen hun inzichten en ervaringen met u delen.

Hopelijk winnen de Rode Duivels straks in Brazilië, maar hoe dan ook zal de veiligheid voor de thuissupporters gegarandeerd zijn!

 
 

Meer informatie over de praktische organisatie van de studiedag op de website van Politeia.