Lessons learned : de catastrofe van de Rue Léopold in Luik

Noodplanning
Pijpleidingen
Op 27 januari 2010 vond in de Rue Léopold in Luik een enorme explosie plaats. Terwijl de hulpdiensten hun werk deden en zo veel mogelijk bewoners probeerden te redden, stortte de voorgevel, het dak en daarbij het volledige gebouw in. De balans is schrijnend: 14 doden, 22 gewonden en meer dan 500 betrokkenen.

Het Hoger Instituut voor de Noodplanning organiseerde naar aanleiding van deze ramp een studiedag, gericht aan de veiligheidscellen van alle provincies en met als doel lessen te trekken uit het beheer van dit incident. Het centrale thema van deze dag was multidisciplinair en interdisciplinair samenwerken.

Luitenant-kolonel Jean Marc Gilissen van de brandweer van Luik gaf een chronologisch en feitelijk overzicht van de gebeurtenissen. Zijn presentatie werd gevolgd door een panelgesprek, dat gemodereerd en ondersteund werd door Stéphane Bouquette, Luitenant bij de brandweer van Luik en een uitgebreid beeld gaf van de ondernomen acties en de multidisciplinaire samenwerking. Dit panel was dan ook multidisciplinair samengesteld:

  • discipline 1, de hulpverleningsoperaties, Marc Cambrésy
  • discipline 2, de medische, sanitaire en psychosociale hulpverlening, Richard Schoofs
  • discipline 3, de politie, Gaëtan Colson
  • discipline 4, de logistieke steun, Nicolas Tuts

Vervolgens kwamen zowel de burgemeester van Luik, de heer Willy Demeyer als de gouverneur van Luik, de heer Michel Forêt getuigen over hun ervaringen van de ramp.

In de namiddag werd de ondersteuning die de verschillende gemeentelijke diensten hadden verleend toegelicht door de kabinetchef van de burgemeester, de heer Marc Minet. Ten slotte kwam Jean-François Gillard, psychosociaal manager voor Luik en Luxemburg een woordje uitleg geven over het psychosociaal luik van een ramp.

De belangrijkste conclusie van de dag was de volgende: om het beheer van een incident te kunnen laten slagen, moet men kunnen rekenen op onderling respect en vertrouwen.