Crisiscentrum neemt deel aan internationale cyberoefening

Noodplanning
Kritieke infrastructuurOefeningen
Op 6 en 7 juni 2018 vond de grootschalige internationale cyberoefening CE2018 plaats. De oefening werd georganiseerd door het European Union Agency for Network and Information Security (ENISA) van de Europese Unie. Het scenario van de oefening simuleerde een cyberaanval in verschillende landen waarbij de luchtvaartsector werd getroffen.

In totaal namen 900 Europese cyberbeveiligingsspecialisten uit 30 landen deel aan te oefening.  De oefening heeft als doel Europese samenwerking te bevorderen.

Verschillende Belgische diensten namen deel aan deze cyberoefening, waaronder het Crisiscentrum. Op het Crisiscentrum was er een coördinatievergadering met alle betrokken diensten. Naast het Crisiscentrum namen vanuit België het CCB en haar operationele dienst CERT.be , ADIV, FCCU van de federale politie, BIPT, FOD Mobiliteit, Belgocontrol, Proximus en de luchthaven deel aan de oefening.

Uiteindelijk waren de deelnemers in staat de incidenten tijdig en effectief te mitigeren. Hieruit blijkt dat de Europese cyberbeveiligingssector zich de afgelopen jaren professionaliseerde en dat de actoren veel beter zijn voorbereid. ENISA en de deelnemers voorzien een follow-up van de oefening en ENISA publiceert een eindverslag.

Lees meer