BE-Alert getest tijdens Rock Werchter

Noodplanning
Be-AlertAlarmering van de bevolking
BE-Alert is een nieuw alarmeringssysteem, waarmee de overheid de bevolking verwittigt in een noodsituatie. Het systeem is sinds half juni operationeel. Op de tweede dag van Rock Werchter hebben het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken en de gemeente Rotselaar BE-Alert op grote schaal getest. In totaal ontvingen 40.000 personen een testbericht van BE-Alert.

 

BE-Alert: alarmeren om levens te redden

In noodsituaties is het verwittigen van de bevolking van groot belang. Wie gewaarschuwd is, kan de juiste reflexen toepassen en de specifieke aanbevelingen opvolgen. Om burgers snel en efficiënt te verwittigen kunnen burgemeesters, gouverneurs en de Minister van Binnenlandse Zaken sinds half juni BE-Alert inzetten. BE-Alert maakt het mogelijk om een sms, gesproken bericht of mail te versturen naar de geregistreerde inwoners van een geselecteerde zone. Daarom is het belangrijk dat burgers zich vooraf registreren via de website http://www.be-alert.be. 

Daarnaast moet BE-Alert u ook kunnen verwittigen, waar u ook bent. Daarvoor maakt het systeem gebruikt van een unieke technologie die het mogelijk maakt een sms te sturen op basis van lokalisatie (de plaats van het incident). BE-Alert kan naar ieder mobiel toestel in een bepaalde zone via de zendmasten een boodschap verzenden. Voorafgaande inschrijving is daarbij niet nodig. Hierdoor zullen ook toevallige passanten (bijv. toeristen) het bericht ontvangen. Voor de uitvoering ervan is een specifieke procedure uitgewerkt en geïmplementeerd in overleg met de mobiele telefoonoperatoren en het Crisiscentrum (FOD Binnenlandse Zaken). 

Test tijdens Rock Werchter

Na een eerste kleinschalige test in Waterloo, testen het Crisiscentrum, de gemeente Rotselaar en de drie telecomoperatoren het gebruik van BE-Alert tijdens Rock Werchter. In samenspraak met de organisatoren verstuurden we omstreeks 15u het volgende bericht naar iedereen op het festival: “Test BE-Alert. Dit is een test / Ceci est un test / This is a test. Info: crisiscentrum.be/rw17”. Het uur van verzending viel tussen twee optredens op het hoofdpodium. 
Aangezien het zendbereik van de geselecteerde masten zich niet beperkt tot de festivalweide, is het bericht ook ontvangen in de omliggende omgeving. 
 

Cijfers

Het bericht werd verzonden om 15u. Er werden in totaal in totaal 40.000 berichten verzonden. Op het moment van de test waren er ongeveer 44.000 personen aanwezig op de wei. 
 

Voorafgaande aankondiging 

Om te vermijden dat er ongerustheid of onduidelijkheid zou ontstaan kondigden we de test aan via verschillende communicatiekanalen: lichtkranten, sociale media, app van de organisator, aankondiging door de presentatoren op de verschillende podia… Ook brachten we alle partners op de hoogte van deze test: hulpdiensten, medewerkers, private bewakingsfirma en de omliggende gemeenten. 
Tijdens de test volgde het Crisiscentrum de sociale media op de voet op, om te kunnen antwoorden op eventuele vragen. Mensen werden voor meer informatie doorverwezen naar de website van het Crisiscentrum. Er werd tijdens de test geen ongerustheid vastgesteld onder de aanwezigen.
 

Evaluatie

De komende dagen en weken zullen we de resultaten van de deze test grondig evalueren. Bij de verdere ontwikkeling zal zeker rekening worden gehouden met de leerpunten van deze grootschalige test.
Het Crisiscentrum en de gemeente Rotselaar wensen alle partners die deze test hebben mogelijk gemaakt en de duizenden festivalgangers te bedanken voor hun medewerking.