70% van de gemeenten aangesloten op BE-Alert

Noodplanning
Be-Alert
Een jaar na de lancering van BE-Alert zijn reeds 70% van de Belgische gemeenten aangesloten op dit alarmeringsplatform. In 26 noodsituaties werd de bevolking het afgelopen jaar verwittigd via BE-Alert. Naast de reële activaties testen de overheden op regelmatige basis de activatieprocedure van BE-Alert. Op donderdag 5 juli zullen meer dan 130 gemeenten een testbericht via BE-Alert versturen.

1 jaar BE-Alert een eerste bilan: 70% van de gemeenten aangesloten

Een jaar na de lancering van BE-Alert zijn reeds 70% van de Belgische steden en gemeenten aangesloten op dit alarmeringsplatform. In de provincie Oost-Vlaanderen (97%), Limburg (98%) en Antwerpen (93%) hebben bijna alle gemeenten BE-Alert opgenomen in hun noodplanning. Dagelijks sluiten er nog nieuwe steden en gemeenten aan op BE-Alert.

Het afgelopen jaar werd de bevolking in 26 noodsituaties verwittigd via BE-Alert. Het ging om verschillende soorten van noodsituaties: brand met rookontwikkeling, drinkwatervervuiling, elektriciteitsonderbreking, stormweer…

 

Testmoment op 5 juli 2018 in meer dan 130 steden en gemeenten

Net zoals bij alle andere aspecten van noodplanning, is het essentieel om ook de inzet van BE-Alert goed voor te bereiden en regelmatig te testen. Elke eerste donderdag van de maand kunnen gemeenten een testbericht versturen via BE-Alert.

Op donderdag 5 juli zullen in de loop van de dagmeer dan 130 steden en gemeenten BE-Alert testen door een SMS, een gesproken bericht of e-mail te versturen. Bovendien maakt het Crisiscentrum, in samenwerking met de betrokken lokale overheden, van dit testmoment gebruik om een SMS te sturen naar alle mensen die fysiek aanwezig waren in een geselecteerde zone in Blankenberge, Kruibeke, Luik, Bastogne en Houffalize.

Deze testmomenten zijn nuttig om de procedures en de technologie te testen. Op basis van deze tests kan het platform verder evolueren. Een van de toekomstige projecten is om meer communicatiekanalen aan te sluiten op BE-Alert. Zo zou het in de toekomst mogelijk worden om via het platform ook informatieborden aan te sturen. Tevens worden deze testmomenten aangegrepen om de burgers te sensibiliseren om zich in te schrijven op BE-Alert.

 

Samen voorbereid: een investering van 2 minuten

Ondanks het feit dat het technisch mogelijk is om een SMS te sturen naar de mensen die fysiek aanwezig zijn in het geselecteerde gebied, blijft het belangrijk dat alle mensen zich registreren in BE-Alert. Door zich op voorhand te registreren kunnen mensen ook verwittigd worden bij een noodsituatie in hun woonplaats, ook al zijn ze op dat moment niet aanwezig. Tevens zijn er noodsituaties waarbij het nuttig is om enkel de echte inwoners van een bepaalde zone te alarmeren (bijv. watervervuiling).

Het afgelopen jaar heeft het Crisiscentrum in samenwerking met de federale diensten van de gouverneurs en de lokale overheden al heel wat initiatieven genomen om mensen aan te moedigen zich in te schrijven op BE-Alert: radiospots, affiches in treinstations, campagnes via de sociale media, aanwezigheid op verschillende evenementen met een ‘virtual reality game’…

Dagelijks schrijven mensen zich in op BE-Alert. Momenteel zijn er al meer dan 343.000 adressen geregistreerd. Dit aantal is al een goede basis, maar uiteraard moet dit nog omhoog. Hoe meer mensen zich registreren, hoe doeltreffender de alarmering tijdens een noodsituatie zal verlopen.

Daarom lanceerde het Crisiscentrum opnieuw een aantal initiatieven, om zo het bereik van BE-Alert nog te vergroten:

  • In juni liep er een campagne via de sociale media, webvertising en werd een radiospot uitgezonden op de nationale radio.
  • Alle gemeenten hebben BE-Alert visitekaartjes ontvangen. Deze kunnen ze uitdelen op het gemeentehuis of tijdens lokale evenementen.
  • In september zal het Crisiscentrum een BE-AlertChallenge lanceren. We dagen alle Belgen uit om zich in te schrijven op BE-Alert om zo niet enkel hun eigen veiligheid maar ook die van anderen te verhogen.

De overheid neemt zijn verantwoordelijkheid, het is nu aan de burger. Als iedereen twee minuten tijd investeert om zich in te schrijven, zijn we samen voorbereid op een noodsituatie.

Naast de campagne bekijkt het Crisiscentrum ook op welke manier de inschrijvingen eenvoudiger en vlotter kunnen verlopen. Hiervoor onderzoekt het Crisiscentrum welke technische koppelingen er gemaakt kunnen worden met andere overheidstoepassingen en -databanken, uiteraard met respect voor het juridische kader.

 

Overzicht van het aantal aangesloten gemeenten op BE-Alert

Provincie

Totaal aantal  gemeentes

Aangesloten op BE-Alert

Oost-Vlaanderen

65

63

96,92%

Limburg

44

43

97,73%

Antwerpen

70

65

92,86%

Luxembourg

44

37

84,09%

West-Vlaanderen

64

52

81,25%

Vlaams-Brabant

65

45

69,23%

Brabant Wallon

27

18

66,67%

Brussel

19

14

73,68%

Namur

38

19

50,00%

Hainaut

69

29

42,03%

Liège

84

33

39,29%

Totaal

589

418

70,97%

 

Overzicht van het aantal geregistreerde adressen in BE-Alert

Provincie

 

Antwerpen

74106

Brussel (19 gemeenten)

28043

Henegouwen

19897

Limburg

32900

Luik

17136

Luxemburg

5073

Namen

9343

Oost-Vlaanderen

60436

Vlaams-Brabant

42318

Waals-Brabant

11208

West-Vlaanderen

42865

TOTAAL

343.325