314.500 BE-Alert berichten verzonden tijdens grootschalig nationaal testmoment

Noodplanning
Be-Alert
Op donderdag 5 juli hebben 145 steden en gemeenten een testbericht verzonden via BE-Alert. Er werden in totaal meer dan 200.000 SMS’en, 6.500 gesproken berichten en 108.000 mails verzonden. Het was de eerste maal dat het alarmeringsplatform op een dergelijke grote schaal werd getest. De komende weken zal het Crisiscentrum samen met alle partners deze test grondig evalueren met het oog op toekomstige verbeteringen.

Grootschalige nationale test

Net zoals alle andere aspecten van de noodplanning, is het essentieel om ook de inzet van BE-Alert goed voor te bereiden en regelmatig te testen. Elke eerste donderdag van de maand kunnen steden en gemeenten een testbericht versturen via BE-Alert. Op donderdag 5 juli vond er een grootschalige nationale test plaats van BE-Alert. Het was de eerste maal dat het alarmeringsplatform op een dergelijke grote schaal werd getest.

In totaal verstuurde 145 steden en gemeenten een testbericht naar alle of een deel van de geregistreerde inwoners. Bovendien maakte het Crisiscentrum, in samenwerking met de betrokken lokale overheden, van dit testmoment gebruik om een SMS te sturen naar alle mensen die fysiek aanwezig zijn in een geselecteerde zone in Blankenberge, Kruibeke, Luik, Bastogne en Houffalize.

De cijfers van deze grootschalige alarmeringstest zijn indrukwekkend:

  • Meer dan 200.000 SMS’en werden verzonden
  • 6.500 gesproken berichten werden verzonden
  • 108.000 mails werden verzoden

 

Grondige evaluatie

De komende weken zal het Crisiscentrum samen met de lokale overheden deze test grondig evalueren met het oog op toekomstige verbeteringen. Door de grootschalige omvang (aantal gemeenten en het aantal geselecteerde inwoners per gemeente) en het gelijktijdige tijdstip van deze test, werd op het piekmoment een vertraging vastgesteld bij het afleveren van een aantal SMS-berichten. Op basis van deze bevindingen zal het Crisiscentrum in overleg met alle partners de nodige maatregelen nemen.

 

1 jaar BE-Alert een eerste bilan: 70% van de gemeenten aangesloten

Een jaar na de lancering van BE-Alert zijn reeds 70% van de Belgische steden en gemeenten aangesloten op dit alarmeringsplatform. In de provincie Oost-Vlaanderen (97%), Limburg (98%) en Antwerpen (93%) hebben bijna alle gemeenten BE-Alert opgenomen in hun noodplanning.

Het afgelopen jaar werd de bevolking in 26 noodsituaties verwittigd via BE-Alert. Het ging om verschillende soorten van noodsituaties: brand met rookontwikkeling, drinkwatervervuiling, elektriciteitsonderbreking, stormweer…

Momenteel zijn er al meer dan 343.000 adressen geregistreerd. Dit aantal is al een goede basis, maar uiteraard moet dit nog omhoog. Hoe meer mensen zich registreren, hoe doeltreffender de alarmering tijdens een noodsituatie zal verlopen.

De overheid neemt zijn verantwoordelijkheid, het is nu aan de burger. Als iedereen twee minuten tijd investeert om zich in te schrijven, zijn we samen voorbereid op een noodsituatie: www.be-alert.be