15/10 - BELGOPROCESS: een grootschalige nucleaire oefening

Noodplanning
NoodplannenNucleairOefeningen
Wat te doen bij een nucleair ongeval? Het nationaal nucleair noodplan biedt een antwoord op deze vraag. Op dinsdag 15 oktober organiseerde het NCCN in samenwerking met Belgoprocess, het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC), de betrokken gouverneurs en de verschillende hulpdiensten een grootschalige oefening in het kader van het nucleair noodplan.
Nucleaire oefening

Tijdens de oefening werden de verschillende procedures ingeoefend om de werking ervan te testen. 

Nationaal nucleair noodplan

Wie doet wat? Hoe en via welke kanalen communiceren de overheden? Op welke manier wordt de ontplooiing van de hulpdiensten georganiseerd op het terrein? Hoe worden de slachtoffers geëvacueerd? Hoe wordt de communicatie georganiseerd? Het nationaal nucleair noodplan dat wordt gecoördineerd door het NCCN behandelt elk van deze aspecten die tijdens deze nationale oefening werden getest. Een noodplan hebben is van cruciaal belang, maar een noodplan inoefenen is nog belangrijker. Dankzij deze oefening weten alle actoren wat ze exact moeten doen tijdens een nucleair incident.

Het is belangrijk dat we de verschillende noodplannen en procedures inoefenen. We hopen uiteraard dat er nooit een nucleair ongeval zal plaatsvinden en die kans is ook behoorlijk klein, maar we moeten voorbereid zijn op alle mogelijke scenario’s.

Wat kan jij doen? 

Wij bereiden ons voor op een nucleair incident. Jij toch ook? Ontdek wat jij kan doen om je voor te bereiden op www.risico-info.be/nl