Terreurdaad in Brussel Centraal: permanente opvolging

Crisisbeheer
Terrorisme
Na de terreurdaad die plaatsvond op dinsdag 20 juni 2017 in het station Brussel-Centraal blijft het dreigingsniveau in Belgiƫ op niveau 3 (op een schaal van 4). Het dreigingsniveau staat al enkele maanden op niveau 3. Dit betekent concreet dat de dreiging ernstig is en als zodanig wordt behandeld door alle autoriteiten en veiligheidsdiensten.

Op basis van dit dreigingsniveau zijn er de afgelopen maanden al heel wat versterkte veiligheidsmaatregelen genomen. Het gaat om zichtbare en minder zichtbare maatregelen. Om veiligheidsredenen kunnen er geen details worden gegeven over alle genomen veiligheidsmaatregelen.

Er geldt een verhoogde waakzaamheid en zichtbare aanwezigheid van de politiediensten, indien nodig bijgestaan door militairen, op strategische sites en plaatsen met veel mensen samenkomen (onder andere de grote trein- en metrostations in Brussel). De veiligheidsdiensten en het OCAD blijven de situatie op de voet volgen. Wanneer het nodig is kunnen de veiligheidsmaatregelen op elk moment worden aangepast.

Voor grote evenementen zullen de lokale politiediensten en de lokale overheden in overleg met de organisatoren aangepaste veiligheidsmaatregelen uitwerken en in plaats stellen. Er zijn op dit moment geen redenen om deze evenementen niet te laten doorgaan.