Resultaten van de alarmeringstest van 2 april 2015

Crisisbeheer
Alarmering van de bevolking
96,82% van de sirenes heeft correct gewerkt.

Donderdag 2 april 22015 werd tussen 11u45 en 13u15 de trimesteriele test van het elektronische sirenenet uitgevoerd door het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken. Drie provincies en 14 pilootgemeenten hebben ook via BE-Alert een controlebericht verzonden aan een deel van inwoners die zich inschreven. De volgende alarmeringstests vinden plaats op donderdag 2 juli en 1ste oktober 2015.

 

Sirenetest

96,82% van de sirenes heeft correct gewerkt.

Aantal sirenes

Test OK

Liedekerke

 120

 113

Libramont

 76

 73

Ghlin

 83

 83

Jabbeke

 9

 9

Crisnée

 146

 140

Brasschaat

 132

 130

Totaal

 566

 548

Percentage

 

 96,82%

 

Bij noodsituaties kunnen de sirenes ingezet worden om de bevolking te waarschuwen. Als u een sirene hoort bij een noodsituatie, is de juiste reflex naar binnen te gaan en de aanbevelingen van de overheid te volgen. Volg daarom de berichtgeving via de media.

 

Test van Be-Alert

BE-ALERT is een systeem voor de alarmering van de bevolking die rechtstreeks betrokken is bij een noodsituatie.

Op 2 april is een bericht verzonden via Be-Alert aan een deel van de inwoners die zich inschreven uit de volgende provincies en gemeenten die deelnemen aan het pilootproject: Provincies Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Namen en gemeenten Marche-en-Famenne, Jurbise, Tubize, Anderlecht, Etterbeek, Ieper, Mol, Koksijde, Saint-Truiden, Aarschot, Dendermonde, Genk, Lier, Kortijk.

Er zijn 12.000 berichten verzonden: 6000 gesproken boodschappen en 6000 SMS-berichten. 87% van de SMS-berichten zijn correct afgeleverd, tegenover 64% van de gesproken boodschappen. De redenen voor niet-aflevering van de gesproken boodschappen (36%) zijn van diverse aard: bezet, geen antwoord of technisch probleem.

Om het Be-Alert ter beschikking te kunnen stellen van alle gemeenten, werkt het Crisiscentrum van FOD Binnenlandse Zaken momenteel aan een overheidsopdracht. Hierbij is o.a.; rekening gehouden met de verbetersuggesties die bij vorige testen naar voor kwamen.

 

Hoe inschrijven?

Naargelang de noodsituatie, kan de overheid die instaat voor het crisisbeheer besluiten om een alarmeringsboodschap te sturen via de kanalen waarover zij beschikt. Om verwittigd te kunnen worden via BE-ALERT, moet u vooraf uw publieke gegevens (vast telefoonnummer) aanvullen met uw persoonlijke contactgegevens zoals uw GSM-nummer.

• Surf naar www.be-alert.be/nl.

• Klik onderaan op de knop ‘Schrijf u in’.

• Vul uw gegevens in. U kunt meerdere contactgegevens invullen (GSM-nummers, vaste telefoonnummers, e-mailadressen, faxnummers, taalkeuze)