Resultaten van de alarmeringstest - 4 oktober 2018

Crisisbeheer
Be-Alert
Zoals elke eerste donderdag van de maand, vond er op donderdag 4 oktober een alarmeringstest plaats.

Test BE-Alert

Bij een noodsituatie is de verwittiging van de bevolking van levensbelang. Elke burgemeester, gouverneur of de Minister van Binnenlandse Zaken moet zo snel mogelijk een maximum aantal betrokken personen kunnen verwittigen met een duidelijke en concrete boodschap.

Door  regelmatig te testen, kan de overheid de noodprocedures trainen. Bovendien zorgt zo'n test er eveneens voor dat de bevolking stilstaat bij het belang van BE-Alert en de juiste reflexen in een noodsituatie.

De volgende gemeenten deden op 4 oktober de test. Zij verstuurden een sms, gesproken bericht of e-mail naar (een deel van) hun inwoners die ingeschreven zijn op BE-Alert

Gemeente Aantal sms'en % ontvangen sms'en Aantal gesproken berichten % ontvangen gesproken berichten Aantal e-mails % ontvangen e-mails
Leuven 6966 99.86%        
Kasterlee 688 97,5%        
Brakel 745 99,5% 648 100%    
Geel         33 100%
Sint-Niklaas 3719 97,1%        
Peer 967 99,9%        
Sint-Amands 659 99,9% 588 100%    

In Leuven en Peer was er eveneens een test BE-Alert, op basis van aanwezigheid in een zone. Voor dit soort bericht moet je niet ingeschreven zijn. Via de zendmasten van de gsm's kunnen we zo snel alle personen die aanwezig zijn binnen een bepaalde perimeter verwittigen bij een noodsituatie. 

Resultaten:

Gemeente Aantal verzonden sms'n % ontvangen sms'en
Leuven 12.564 90,1 %
Peer 43.912 57%

We evalueren momenteel deze resultaten om te kijken waar we kunnen verbeteren. Voor de test in Peer wachten we op de technische analyse van één van de drie operatoren. 

Activatie in Tessenderlo

Deze ochtend vond er ook een reële noodsituatie plaats, waarbij BE-Alert werd ingezet. In Tessenderlo was er een gaslek bij het Seveso-bedrijf Vynova, waardoor omwonenden tijdelijk ramen en deuren gesloten moesten houden. In totaal werden er drie berichten verstuurd. De eerste twee berichten bereikten echter niet alle ingeschreven inwoners . Omwille van een omschakeling naar een nieuwe versie van de gebruikersinterface van BE-Alert sloop hier een foutje in. We hebben dit meteen recht gezet. 

#bealertchallenge: schrijf je in

Ben je nog niet ingeschreven op BE-Alert? Of heb jij vrienden of familie die zich nog niet registreerden? Surf snel naar www.be-alert.be. Per 20.000 nieuwe inschrijvingen delen bovendien wij een veilige beloning uit. Zo verhoog je met een inschrijving op BE-Alert niet enkel je eigen veiligheid, maar ook die van anderen. Lees er alles over op be-alert.be/nl/challenge