Meer dan 180 gemeenten testen BE-Alert

Crisisbeheer
Alarmering van de bevolkingBe-Alert
Op donderdag 3 oktober zullen meer dan 180 Belgische gemeenten de alarmeringstool BE-Alert testen.

Nationale test BE-Alert

Iedere eerste donderdag van de maand hebben burgemeesters, gouverneurs of het Nationaal Crisiscentrum de kans om BE-Alert te testen. Op 3 oktober vindt de grootschalige nationale test plaats. Tijdens deze test zullen meer dan 180 gemeenten de bevolking een testbericht versturen via SMS, e-mail of gesproken bericht.

Deze testmomenten zijn nuttig om de procedures en de technologie te testen. Op basis van deze tests kan het platform verder evolueren. Tevens worden deze testmomenten aangegrepen om de burgers te sensibiliseren om zich in te schrijven op BE-Alert. Momenteel zijn er al meer dan 627.000 adressen geregistreerd. Dit aantal is al een goede basis, maar uiteraard moet dit nog omhoog. Hoe meer mensen zich registreren, hoe doeltreffender de alarmering tijdens een noodsituatie zal verlopen.

BE-Alert op basis van je aanwezigheid in een zone

Bovendien zullen een aantal lokale overheden in samenwerking met het Nationaal Crisiscentrum (NCCN) een SMS sturen op basis van aanwezigheid. Dit betekent concreet dat alle mensen met een gsm-toestel in de geselecteerde zone een testbericht zullen ontvangen, ook al zijn ze niet ingeschreven. Deze testen vinden plaats in samenwerking met: de gemeenten/steden Schoten, Herent, Tournai, Braine-Le-Comte, Habay, Nassogne en de federale diensten van de gouverneur van Limburg en West-Vlaanderen.

Schrijf je in

Nog niet ingeschreven op BE-Alert? Schrijf je in op onze website: www.be-alert.be