ICMS: opleidingsmarathon

Crisisbeheer
Noodplannen
Het platform ’ICMS’ (Incident & Crisis Management System) werd op 1 januari 2017 in gebruik genomen. Na een eerste informatiecyclus en vervolgens een voorstellingcyclus van de basisfunctionaliteiten volgt nu de grondige opleidingscyclus voor de lokale overheden. In mei en juni worden meer dan 108 opleidingsdagen gepland overal in het land.
Gebruik van ICMS tijdens de Ronde van Vlaanderen

Het portaal ICMS is toegankelijk voor alle actoren van het crisisbeheer, van het gemeentelijk niveau tot het nationaal niveau om een optimale uitwisseling mogelijk van operationele en strategische informaties bij een noodsituatie te maken.

Terwijl 2015 in het teken stond van een hordeloop door de aanbestedingsprocedure en toewijzing van de opdracht, was 2016 een zware sprint op het vlak van ontwikkeling en configuratie. Ook in 2017 worden opnieuw prachtige prestaties geleverd, o.a. op het vlak van opleiding.

 

 

Opleiding van de lokale overheden

Opdat het ICMS gebruikt en correct gebruikt zou worden, moeten de gebruikers opgeleid worden.

Zij hebben allemaal reeds toegang tot een online basisopleiding (niveau 1). Naast deze Moodle zullen er opleidingsdagen georganiseerd worden:

  • Opleidingen voor noodplanambtenaren (level 2 + 3)

Personen die instaan voor het beheer van de noodplannen en gegevens (doorgaans de NPA) kunnen een opleiding volgen van 2 dagen, nl. voor crisisfunctionaliteiten en het gegevensbeheer.

  • Opleidingen voor andere gebruikers (level 2)

De opleidingen over de crisisfunctionaliteiten (level 2) voor andere gebruikers met een actieve rol in ICMS.

 

 

In totaal worden er op 2 maanden tijd 108 opleidingsdagen gepland voor 1.600 gebruikers.

De Federale Diensten van de Gouverneurs zullen datum van de opleidingen communiceren.

De kosten voor de opleidingen worden gedragen door het Seveso-fonds en zijn hierdoor kosteloos voor de deelnemers.