Alarmeringstest op donderdag 3 april 2014

Crisisbeheer
Alarmering van de bevolkingBe-Alert
Donderdag 3 april wordt tussen 11u en 13u30 een alarmeringstest uitgevoerd door het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken.
Alarmeringstest met Be-Alert

Het gaat om de trimesteriele test van het elektronische sirenenet om de bevolking te waarschuwen bij noodsituaties. Voor het eerst zullen enkele gemeenten ook via BE-Alert een controlebericht verzenden aan hun inwoners.

Sirene-netwerk

Het sirenenetwerk dat wordt beheerd door Binnenlandse Zaken bestaat momenteel uit ongeveer 570 sirenes. Het netwerk kan worden ingezet ter verwittiging van de bevolking bij noodsituaties. De sirenes zijn opgesteld rond nucleaire sites en seveso-ondernemingen met hoge drempel.

Als u een sirene hoort bij een noodsituatie, is de juiste reflex naar binnen te gaan en de aanbevelingen van de overheid te volgen. Volg daarom de berichtgeving via de media.

 

Sirenetest

De sirenes worden regelmatig getest om zeker te zijn dat ze werken bij een noodsituatie. Dagelijks wordt een stille test uitgevoerd, die niet hoorbaar is voor het menselijke gehoor. Elke eerste donderdag van het trimester wordt een luide test gehouden.

Het alarmsignaal bij de trimestriële test is een gemoduleerde huiltoon die na een korte onderbreking wordt herhaald. Na dit signaal klinkt uit de luidsprekers van de sirene de gesproken boodschap “Proefsignaal”. U kunt de alarmsignalen hier beluisteren.

Tijdens de test duurt het alarmsignaal ongeveer 1 minuut. Bij een reële noodsituatie duurt het signaal ongeveer 3 minuten en kan het ook meermaals worden herhaald.

 

BE-ALERT

BE-ALERT is een nieuw alarmeringssysteem dat de bevolking die rechtstreeks betrokken is bij een noodsituatie, sneller en duidelijker verwittigt en zo goed mogelijk informeert. De betrokken inwoners kunnen bij een noodsituatie dan een gesproken bericht of tekstbericht ontvangen. Momenteel doen 33 gemeenten mee aan dit pilootproject.

 

Hoe inschrijven voor BE-ALERT?

Naargelang de noodsituatie, kan de overheid die instaat voor het crisisbeheer besluiten om een alarmeringsboodschap te sturen via de kanalen waarover zij beschikt. Om verwittigd te kunnen worden via BE-ALERT, moet u vooraf inschrijven. Ook als uw gemeente nu nog geen gebruik maakt van BE-Alert, is het toch al zinvol om in te schrijven.

  • Surf naar www.be-alert.be.
  • Klik onderaan op de knop ‘Schrijf u in’.
  • Vul uw gegevens in. U kunt meerdere contactgegevens invullen (GSM-nummers, vaste telefoonnummers, e-mailadressen, faxnummers, taalkeuze)

 

Test BE-Alert

4 gemeenten doen op donderdag 3 april ook een test van BE-Alert: Mol, Lommel, Faimes en Châtelet. Alle inwoners met een vaste telefoon (niet de privénummers) zullen rond de middag een telefonische oproep ontvangen met de boodschap dat het om een test gaat.

 
 
 

 

Vragen?

Wie vragen heeft over deze alarmeringstest kan terecht op het informatienummer 0800-94 113 (van 31 maart tot 4 april, tussen 9u en 16u). Inwoners kunnen hun vragen of vaststellingen ook overmaken via be-alert@ibz.fgov.be.

Het technische resultaat van de test is op 3 april in de loop van de namiddag beschikbaar op deze website.