Alarmeringstest op 2 april: combinatie sirenes en BE-Alert

Crisisbeheer
Be-AlertAlarmering van de bevolking
Donderdag 2 april wordt via verschillende kanalen een alarmeringstest uitgevoerd door het Crisiscentrum van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken
  • tussen 11.45 en 13.15 uur zal de trimestriële test van het netwerk van de 570 elektronische sirenes plaatsvinden. Deze sirenes zijn opgesteld rond nucleaire sites en Seveso-ondernemingen met hoge drempel.

  • tussen 09.00 en 14.00 uur zullen 15 van de pilootgebruikers van het project BE-ALERT eveneens een bericht versturen naar hun inwoners die ingeschreven zijn in BE-ALERT.

Sirenenetwerk

Het sirenenetwerk dat wordt beheerd door Binnenlandse Zaken, bestaat momenteel uit ongeveer 570 sirenes. Het netwerk kan worden ingezet om de bevolking te verwittigen bij noodsituaties.

Als u een sirene hoort bij een noodsituatie, is de juiste reflex naar binnen te gaan of binnen te blijven en de aanbevelingen van de overheid te volgen, meer bepaald via de media.

Sirenetest

De sirenes worden regelmatig getest om zeker te zijn dat ze werken bij een noodsituatie. Dagelijks wordt een stille test uitgevoerd, die niet hoorbaar is voor het menselijke gehoor. Elke eerste donderdag van het trimester wordt echter een hoorbare test gehouden.

Het alarmsignaal bij de trimestriële test is een gemoduleerde scherpe toon die na een korte onderbreking wordt herhaald. Na dit signaal weerklinkt de gesproken boodschap “Proefsignaal”. 
 

Tijdens de test duurt het alarmsignaal ongeveer 1 minuut. Bij een reële noodsituatie duurt het signaal ongeveer 3 minuten en kan het ook meermaals worden herhaald.

 

BE-ALERT

BE-ALERT is een nieuw alarmeringssysteem dat de bevolking die rechtstreeks betrokken is bij een noodsituatie, sneller en duidelijker verwittigt en zo goed mogelijk informeert. De betrokken inwoners kunnen bij een noodsituatie dan een gesproken bericht of tekstbericht ontvangen. 33 gemeenten werken mee aan het pilootproject.

 

Hoe inschrijven voor BE-ALERT?

Naargelang de noodsituatie, kan de overheid die instaat voor het crisisbeheer besluiten om een alarmeringsboodschap te sturen via de kanalen waarover zij beschikt. Om verwittigd te kunnen worden via BE-ALERT, moet u zich vooraf inschrijven. Ook als uw gemeente nu nog geen gebruik maakt van BE-ALERT, is het toch al zinvol om u in te schrijven.

  • Surf naar www.be-alert.be.

  • Klik onderaan op de knop ‘Schrijf u in’.

  • Vul uw gegevens in. U kunt meerdere contactgegevens invullen (gsm-nummers, vaste telefoonnummers, e-mailadressen, faxnummers, taalkeuze)

 

Test BE-ALERT

Op donderdag 2 april 2015 zullen 15 gebruikers een test van BE-ALERT doen door een controlebericht te versturen per sms:

NL (9) FR (6)
Dendermonde Jurbise
Ieper Marche-en-Famenne
Koksijde Tubize
Mol Anderlecht
Genk Etterbeek
Aarschot Gouverneur de Namur
Sint-Truiden
Gouverneur Oost-Vlaanderen
Gouverneur Antwerpen

Sommige inwoners van deze gemeenten zullen een bericht ontvangen met de melding dat het om een test gaat.

 

Vragen?

De bevolking kan informatie over deze alarmeringstests krijgen via het informatienummer 0800-94 113. Inwoners kunnen hun opmerkingen ook meedelen via be-alert@ibz.fgov.be.

Het technische resultaat van de test zal op 2 april in de einde van de namiddag beschikbaar zijn op de website www.crisiscentrum.be.