29/05/2018 - Schietpartij te Luik

Crisisbeheer
UPDATE 19u00 - Dinsdag 29 mei vond er een schietpartij plaats op de Boulevard d'Avroy te Luik. De dader is geneutraliseerd. Er vielen verschillende slachtoffers.

In de voormiddag van dinsdag 29 mei heeft een individu het vuur geopend op politieagenten en de passagier van een voertuig op de Boulevard d’Avroy in Luik. De dader is nadien in het schoolgebouw Léonie De Waha binnengedrongen waarop een gijzeling plaatsvond. De dader is geneutraliseerd door de politiediensten.

Bij deze schietpartij vielen verschillende slachtoffers. Al onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers, hun familieleden en de studenten en leerkrachten van het Waha-lyceum, die betrokken waren bij deze dramatische gebeurtenissen. Al onze dank aan de hulpdiensten voor hun inzet.

Het Crisiscentrum heeft snel alle verschillende betrokken diensten samengebracht om de situatie te evalueren, in nauw overleg met de federale diensten van de Gouverneur en de stad Luik. Dankzij de snelle interventie van de speciale politie-eenheden was de situatie snel onder controle.

Het Federaal Parket heeft een onderzoek geopend. Volgens het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) zijn er momenteel geen elementen om het dreigingsniveau te verhogen. Het Crisiscentrum informeerde alle politiezones over het incident en bracht de bestaande veiligheidsmaatregelen in herinnering.

De veiligheidsperimeter op het terrein werd intussen opgeheven. Alle nuttige informatie voor de inwoners van Luik kan je vinden via de Stad Luik en de politie van Luik.

De leerlingen van het Waha-lyceum krijgen psychologische ondersteuning aangeboden en worden de volgende dagen opgevolgd.

Het Crisiscentrum blijft de situatie opvolgen in samenwerking met alle partners.